1 av 7
Hennes skrivbord hemma är smyckat med hårdiskar och ett och annat mjukisdjur.
2 av 7
Hennes skrivbord hemma är smyckat med hårdiskar och ett och annat mjukisdjur. - Foto: Foto: Helena. L
Det här skeletten låg på kvinnans vardagsrumsgolv när polisen kom in. Hon berättar att hon lagt ut det för att det skulle säljas.
3 av 7
Det här skeletten låg på kvinnans vardagsrumsgolv när polisen kom in. Hon berättar att hon lagt ut det för att det skulle säljas. - Foto: Foto: Polisen
En stor mängd knivar fanns i bostaden.
4 av 7
En stor mängd knivar fanns i bostaden. - Foto: Foto: Polisen
En hel ryggrad hittades av polisen.
5 av 7
En hel ryggrad hittades av polisen. - Foto: Foto: Polisen
Advokaten yrkar på att 37-åringen frikänns för brott mot griftefriden men döms för vapenbrott.
6 av 7
Advokaten yrkar på att 37-åringen frikänns för brott mot griftefriden men döms för vapenbrott. - Foto: Foto: Polisen
Utöver skallarna fanns hundratals ben och skelettdelar.
7 av 7
Utöver skallarna fanns hundratals ben och skelettdelar. - Foto: Foto: Polisen

Åklagaren överklagar "Skelettkvinnans" dom

Skelettkvinnan dömdes till skyddstillsyn för brott mot griftefriden, men friades från anklagelserna om att ha använt skelett i sexuella syften. Nu överklagar åklagaren domen.


"Har velat hoppa från balkongen"

I en lång intervju med Nyheter24 berättar 37-åringen om fallet och hur dåligt hon mått efteråt. Hon anser att hon blivit utsatt för ett enormt rättsövergrepp.

– Jag har suttit i två veckor och velat hoppa från balkongen. För ett brott som har ett maxstraff på två år har jag fått utstå ren och skär terror.

GÖTEBORG. Uppdatering: Nu har även "Skelettkvinnan" lämnat in en överklagan mot domen.

Förra årets mest uppmärksammade fall var det mot den 37-åriga "Skelettkvinnan". Under hela rättsprocessen anklagades hon för att ha använt skelett i sexuella aktiviteter.

När domen kom stod det dock klart att åklagarens bevisning var allt för tunn och hon dömdes endast för att förvarat skelettdelar i påsar och på golvet. Efter flera veckors betänketid har åklagaren nu bestämt sig för att överklaga domen till hovrätten.

– Åklagaren beter sig som en rättshaverist med moralisk upprördhet snarare än vad man kan förvänta sig från en statsanställd inom en rättsvårdande myndighet, säger Skelettkvinnan till Nyheter24, och fortsätter:

– Den riktiga frågan är inte det påstådda sexuella utan om hur lagen ser på hantering av skelett i allmänhet. Det är oseriöst och sensationslystnad så som åklagaren har betett sig och beter sig i detta rättsfall.

Vill endast dömas för vapenbrott

Hon förklarar för Nyheter24 att hon vill bli friad från alla anklagelser om brott mot griftefrid. Kvinnan och hennes advokat Annika Stanislaus menar att det inte är brottsligt att förvara skeletten på det vis kvinnan gjort. 

Deras förhoppning är därför att få en friande dom på alla åtalspunkter utom den som rör vapenbrott.

Skymfande handlingar

Åklagaren försökte under rättegången bevisa att det är kvinnan som författat de texter med nekrofila inslag som hittats i hennes hem. Men tingsrätten anser inte att det går att bevisa att det är hon som skrivit texterna eller att bilderna föreställer henne.

Tingsrätten finner 37-åringen skyldig för brott mot griftefriden eftersom hon plockat ihop ett nästan intakt skelett på golvet i sin bostad, förvarat kranier i matkassar och handlat med skelettdelar och kranier genom att sälja dem. Det är - enligt tingsrätten - skymfande handlingar.

I överklagan anser åklagaren att tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.