Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
5071
reaktioner idag

Åklagaren överklagar "Skelettkvinnans" dom

Skelettkvinnan dömdes till skyddstillsyn för brott mot griftefriden, men friades från anklagelserna om att ha använt skelett i sexuella syften. Nu överklagar åklagaren domen.

1 av 7

2 av 7

Hennes skrivbord hemma är smyckat med hårdiskar och ett och annat mjukisdjur.

3 av 7

Det här skeletten låg på kvinnans vardagsrumsgolv när polisen kom in. Hon berättar att hon lagt ut det för att det skulle säljas.

4 av 7

En stor mängd knivar fanns i bostaden.

5 av 7

En hel ryggrad hittades av polisen.

6 av 7

Advokaten yrkar på att 37-åringen frikänns för brott mot griftefriden men döms för vapenbrott.

7 av 7

Utöver skallarna fanns hundratals ben och skelettdelar.

GÖTEBORG. Uppdatering: Nu har även "Skelettkvinnan" lämnat in en överklagan mot domen.

Förra årets mest uppmärksammade fall var det mot den 37-åriga "Skelettkvinnan". Under hela rättsprocessen anklagades hon för att ha använt skelett i sexuella aktiviteter.

När domen kom stod det dock klart att åklagarens bevisning var allt för tunn och hon dömdes endast för att förvarat skelettdelar i påsar och på golvet. Efter flera veckors betänketid har åklagaren nu bestämt sig för att överklaga domen till hovrätten.

– Åklagaren beter sig som en rättshaverist med moralisk upprördhet snarare än vad man kan förvänta sig från en statsanställd inom en rättsvårdande myndighet, säger Skelettkvinnan till Nyheter24, och fortsätter:

– Den riktiga frågan är inte det påstådda sexuella utan om hur lagen ser på hantering av skelett i allmänhet. Det är oseriöst och sensationslystnad så som åklagaren har betett sig och beter sig i detta rättsfall.

Vill endast dömas för vapenbrott

Hon förklarar för Nyheter24 att hon vill bli friad från alla anklagelser om brott mot griftefrid. Kvinnan och hennes advokat Annika Stanislaus menar att det inte är brottsligt att förvara skeletten på det vis kvinnan gjort. 

Deras förhoppning är därför att få en friande dom på alla åtalspunkter utom den som rör vapenbrott.

Skymfande handlingar

Åklagaren försökte under rättegången bevisa att det är kvinnan som författat de texter med nekrofila inslag som hittats i hennes hem. Men tingsrätten anser inte att det går att bevisa att det är hon som skrivit texterna eller att bilderna föreställer henne.

Tingsrätten finner 37-åringen skyldig för brott mot griftefriden eftersom hon plockat ihop ett nästan intakt skelett på golvet i sin bostad, förvarat kranier i matkassar och handlat med skelettdelar och kranier genom att sälja dem. Det är - enligt tingsrätten - skymfande handlingar.

I överklagan anser åklagaren att tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering.

Mer:

"Skelettkvinnan" anmäler polisarresten