Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2184
reaktioner idag

Rånarnas miss: Ringde själva till polisen

Utredningen stod tämligen stilla. Då gjorde en av de misstänkta Södertäljerånarna ett ödesdigert misstag. Han ringde själv till polisen för att anmäla flyktbilen stulen.

Flyktbilen anmäldes stulen - av en av de misstänkta rånarna.

Flyktbilen anmäldes stulen - av en av de misstänkta rånarna.

26-åringens vapen vid platsen där han sköts ned av polisen.

Guldrånet ägde rum vid lunchtid på fredagen - bara hundra meter från polisstationen i Södertälje.

22-årige ägaren till bilen hade kopplingar till de andra rånarna - därför slog polisen till.

Utredningen hade stannat av när han ringde och anmälde sin bil stulen.

SÖDERTÄLJE. Först användes den misstänkta 22-åringens bil vid guldrånet i Södertälje - sedan ringde han själv till polisen för att anmäla den stulen bara en halvtimme senare. Det fanns bara två problem för rånarna: Trots att bilen var falskregistrerad fanns chassinumret kvar. Och därför var 22-åringen, ägare till bilen, redan övervakad.

Enligt Aftonbladet var det detta som la grunden till att samtliga misstänkta rånare kunde gripas. Polisen slog till mot 22-åringen på köpcentrumet Heron City i södra Stockholm efter att samtalet om den "stulna" bilen spårats dit.

– Det är så in i helvete klantigt, säger kriminologen Leif GW Persson till Aftonbladet.

"Hade inte slagit till så här mot vanlig Svensson"

Att tillslaget skedde direkt berodde på att 22-åringen hade tydliga kopplingar till bland annat den skjutne 26-åringen och att han tidigare förekommit i brottsutredningar.

– När man såg ägarinfon så såg man direkt vad det här var för en person. Hade det varit en vanlig Svensson hade man aldrig slagit till på det här sättet, säger en polis till Aftonbladet.

"Korkat utfört"

Enligt LT slutar dock inte klantigheterna där. I bilen hittades ett kvitto på en kofot som en av rånarnas flickvänner köpt. Kofoten lämnades kvar i guldbutiken. Eftersom rånet genomförts med så många misstag är en av polisens teorier att de var tvungna att slå till snabbt efter att en annan rånplan misslyckats.

– Orsaken till att vi tror det är att guldrånet är så korkat och klantigt utfört, säger en polis till LT.

En polis ska också ha sett en av rånarna prova rånkläderna i en butik i Fittja några dagar tidigare.

Även en 19-årig man greps senare samma kväll misstänkt för rånet. På måndagen begärdes han, 22-åringen och den skjutne 26-åringen häktade av åklagaren. Ytterligare två personer är misstänkta för att ha hjälpt rånarna. 

26-åringen, som först dödförklarades av lokala medier, ligger i koma och hoppet för att kunna rädda hans liv verkar vara ute.

Här kan du se en film från skottlossningen – varning för starka bilder:

Mer:

Värdetransportrånaren: "Det kan bli krig"