Anders Adali har skrivit boken "Pengar pengar pengar". En bok om sitt liv som värdetransportrånare.
1 av 5
Anders Adali har skrivit boken "Pengar pengar pengar". En bok om sitt liv som värdetransportrånare. - Foto: Nyheter24 Henrik Eriksson
Vid 8.50-tiden slog minst två rånare till mot Handelsbanken i Täby.
2 av 5
Vid 8.50-tiden slog minst två rånare till mot Handelsbanken i Täby. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Rånarna körde in en bil i fönstret.
3 av 5
Rånarna körde in en bil i fönstret. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
När polisen kom besköts de med automatvapen.
4 av 5
När polisen kom besköts de med automatvapen. - Foto: SCANPIX SWEDEN
En av rånarna greps senare.
5 av 5
En av rånarna greps senare. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Förre värderånaren om de nya rånen: "Det var väntat"

Efter guldrånet i Södertälje förutspådde den förre värdetransportrånaren Anders Adali en krigssituation. Sex dagar senare slog flera rånare till i Stockholm och sköt mot polis med automatvapen. "Det kommer bara bli värre".


Bankrån i Täby

Vid 9.15-tiden på torsdagsmorgonen, när personalen ännu inte öppnat för kunder, körde flera beväpnade rånare in Handelsbankens lokaler i Näsbypark i Täby. I den efterföljande jakten avlossade rånarna flera skott med automatvapen mot poliserna. 

Anders Adali

Under en tioårsperiod levde småbarnspappan Anders Adali, 34, ett till synes vanligt liv. Han körde Volvo och arbetade bland annat som sjukvårdsbiträde och butikschef. Men han bar hela tiden på en hemlighet – efter arbetstid rånade han värdetransporter tillsammans med några av Sveriges mest erfarna rånare.

Här kan du läsa en längre intervju med Anders.

TÄBY. I fredags rånades en guldbutik i Södertälje och en 26-årig misstänkt gärningsman blev skjuten i huvudet av polisen. Han avled senare av skadorna. Efter det uppmärksammade rånet trodde den förre värdetransportrånaren och författaren Anders Adali, 35, att polisskotten kunde leda till en "krigssituation".

– Spelreglerna har ändrats. Ser rånarna en polisbil kommer de öppna eld, sa Adali.

"Rånarna tar det säkra före det osäkra"

På torsdagsmorgonen, sex dagar efter guldrånet i Södertälje, rånades Handelsbanken i Täby och rånarna sköt mot polisen med automatvapen.

– Det är ingen slump. Vi kommer att få se ett par rån den kommande tiden där skott avlossas ganska snabbt, säger Adali till Nyheter24.

– Polisen satte ribban i Södertälje och den här utvecklingen var väntad. Innan var det relativt säkert att göra ett rån men nu vet rånarna att de kan bli skjutna och de tar det säkra före det osäkra. Det kommer att fortsätta vara så här och bli ännu värre.

"Allmänheten hamnar i livsfara"

Adali betonar att han inte ställer sig på rånarnas sida, men menar att våldsupptrappningen riskerar att sluta med att någon oskyldig blir allvarligt skadad.

– Det här rånet är ingen reaktion på rånet i Södertälje, utan var sannolikt planerat långt innan. Men jag är ganska säker på att de varit extra hajpade och att det förts en diskussion mellan rånarna om att skjuta om polisen kommer. De tänker på sin säkerhet, säger Adali.

Många är upprörda och menar att polisen inte bara kan stå och titta på. Vad säger du om det?

– Det har inte med makt att göra. Problemet är att allmänheten hamnar i livsfara. Det här var en markering från rånarnas sida om att de inte bär några replikor, utan riktiga vapen. 

– Att skjuta med automatvapen när man åker bil i hög fart och dessutom är full av adrenalin – det säger sig själv att det kan sluta väldigt illa. Frågan är hur polisen ska hantera det, jag tror det kommer att vara så här tills polisen ändrar sina rutiner.

Banker hanterar nuförtiden allt mindre kontanter och det rånare oftast är ute efter är just bankomatpåfyllningar vilka kan vara i miljonklassen.

Ran
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.