Det var den 4 januari som flera beväpnade rånare slog till mot en guldbutik i Södertälje.
1 av 5
Det var den 4 januari som flera beväpnade rånare slog till mot en guldbutik i Södertälje. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Under flykten besköts rånarna. Bilen har flera kulhål.
2 av 5
Under flykten besköts rånarna. Bilen har flera kulhål.
De misstänkta rånarna kunde gripas efter en massiv polisinsats.
3 av 5
De misstänkta rånarna kunde gripas efter en massiv polisinsats. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Det var butiken Marios Guld som rånades.
4 av 5
Det var butiken Marios Guld som rånades. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Rånaren tappade sitt automatvapen när han blev skjuten av polisen. Vapnet visade sig senare vara en attrapp.
5 av 5
Rånaren tappade sitt automatvapen när han blev skjuten av polisen. Vapnet visade sig senare vara en attrapp. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Polisen misstänker: Guldrånarna avlossade minst ett skott

Polisens utredning av guldrånet i Södertälje visar att det sannolikt inte bara var poliserna som avlossade skott. En tomhylsa som inte kommer från polisens vapen har hittats på platsen.


Polisen begick inget fel

Efter skottlossningen i Södertälje centrum inleddes en utredning mot de poliser som öppnade eld. Vice chefsåklagare Kay Engfeldt kom dock senare fram till att polisen inte begått något fel. Engfeldt gör bedömningen att poliserna inte agerat oaktsamt, oförsvarligt eller felaktigt i något avseende. Läs mer här.

SÖDERTÄLJE. Polisen har sedan tidigare kunnat konstatera att minst ett av vapnen som användes vid guldrånet i Södertälje var en attrapp. Men nu kommer uppgifter om att flera av rånarna kan ha varit utrustade med riktiga vapen och att de avlossat skott på platsen.

Polisens tekniker har hittat en tomhylsa inne i Telgehuset där rånet begicks. 

– Det stämmer. Med största sannolikhet har de misstänkta rånarna avlossat minst ett skott, säger spaningschef Anders Göranzon till Länstidningen.

Kan få betydelse vid en kommande rättegång

Tomhylsan kan enligt polisen inte ha kommit från ett polisvapen.

– Jag kan inte gå in på detaljer som kaliber och märke och sådana saker, men det är inte en tomhylsa från polisens vapen, det kan jag säga. Och det kan få betydelse vid en kommande rättegång, om vi kan slå fast att det är ett skarpt vapen som används vid rånet, säger Anders Göranzon till Länstidningen.

Två häktade har släppts

Det var på fredagen den 4 januari som flera beväpnade rånarna slog till mot en guldbutik i Södertälje centrum. Polisen var snabbt på plats och avlossade flera skott som träffade en 26-årig misstänkt gärningsman i huvudet. Han avled senare på sjukhus

Senare greps och häktades fem personer misstänkta för grovt rån respektive medhjälp till grovt rån. De två kvinnorna, 21 och 22 år gamla, som misstänks för inblandning i rånet har släppts på fri fot.

En 19-åring, en 22-åring och en 21-årig man sitter fortsatt häktade. De två förstnämnda är misstänkta för grovt rån och 21-åringen för medhjälp.

/
/
/
/
Ran
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.