Killarna bakom bloggen fick ta emot hot.
Killarna bakom bloggen fick ta emot hot. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX

Unga tjejer hängdes ut som "smittospridare" på blogg

En skvallerblogg hängde ut flera tjejer i Norrköping som "smittospridare". "Det spelar ingen roll vad tjejerna tycker", säger en av männen bakom bloggen.


Grovt förtal

Man gör sig skyldig till förtal om man pekar ut någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt. Att lämna uppgifter som är ägnade att utsätta en person för andra missaktning är också förtal. Det behöver inte visas att uppgifterna faktiskt har lett till missaktning, utan bara att de kan ha gjort det.

Om uppgifterna orsakat allvarlig skada rör det sig om grovt förtal. Det vanligaste straffet för förtal är böter, men grovt förtal kan ge fängelse i upp till två år.

NORRKÖPING. Den hårt kritiserade bloggen uppmanar sina läsare att skicka in bilder och tips på tjejer från Norrköping och Söderköping som smittat andra med könssjukdomar. 

Innan sajten stängdes ner hann fyra bilder på olika tjejer publiceras samt ett namn på en femte tjej. Bloggens upphovsmän mottog en rad olika hot om polisanmälan och förklarar för Norrköpings Tidningar att man valde att släcka sajten. 

"Förmedlar tips från andra"

En av männen motiverar sig med att en i killgänget blivit smittad av en tjej och att de därför ville hämnas. Han menar att killarna inte har något ansvar eftersom de bara "förmedlar tips från andra". På frågan om han bryr sig om vad tjejerna tycker, svarar han:

– Nej, det spelar ingen roll vad "tjejerna" tycker, säger han till Norrköpings Tidningar.

Det finns uppgifter som pekar på att bloggen har polisanmälts, men polisen kan i nuläget inte svara på om de fått in några. Om det har kommit in anmälningar utreds de förmodligen som grovt förtal.

Den nya skvallerbloggen skapades knappt en månad efter Instagramupploppen i Göteborg. Då lade en Instagramanvändare ut ett flertal bilder på ungdomar i Göteborg med kränkande kommentarer som till exempel vilka ungdomarna haft sex med. Händelsen fick stor uppmärksamhet och senare fattade polisen misstankar mot en 15-årig flicka från Göteborg.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.