Nyheter24 vill varna för starka bilder.
1 av 2
Nyheter24 vill varna för starka bilder.
Bilden som väckt stor ilska på Facebook.
2 av 2
Bilden som väckt stor ilska på Facebook.

Svensk man jagas för djurplågeribilder

Gamla bilder på fyra män som plågar en katt till döds sprids nu på tusentals svenska Facebookkonton. En person från Sverige pekas ut som gärningsman, men det är av allt att döma felaktigt.


VAGNHÄRAD. Under gårdagen började flera fruktansvärda bilder spridas föreställande fyra män som länge plågar och till slut skär halsen av en katt.  

På bilderna syns hur männen skär halsen av katten och sedan sliter djuret i stycken. Efter att de flått katten stoppar de ner huvudet i en vattenflaska och poserar glatt. 

Mannen är mer stor sannolikhet inte från Sverige

Bilderna har florerat på nätet i flera månader och uppmärksammats av tidningar i flera olika länder. Men historien tog fart i Sverige när en person ansåg att en av männen på bilden var lik en person från Vagnhärad. Personen bestämde sig för att polisanmäla mannen för djurplågeri och Södermanlands Nyheter skrev om anmälan.

Det är dock mycket osannolikt att mannen på bilden är svensk. Personerna på bilden har sedan länge pekats ut på olika nätforum och alla sägs vara från Tunisien. Men bildernas ursprung är mycket svårspårat. Huffington Post menar att de är tagna "någonstans i Östeuropa".

Polisen har inlett en förundersökning

Johan Bodin på Nyköpingspolisen bekräftar att en anmälan är upprättad i Östergötland och på väg till polisen i Nyköping.

– Vi har inte fått den än så vi har inte riktigt sett vad det är som kommer. Det är kopplat till flera bilder och så fort det kommer gör vi en bedömning om vi ska gå vidare eller inte. En förundersökning om djurplågeri är inledd och vad jag förstår är en man utpekad, säger Bodin till Nyheter24.

Han är inte den förste. De här bilderna har uppmärksammats i tidningar världen över och flera män har pekats ut.

– Jasså är det så? Ja, vi får som sagt titta närmare på bilderna när vi får dem.

Rent hypotetiskt, kan en svensk dömas i Sverige för ett brott i, säg, Tunisien?

– Om ett brott skett i Tunisien ska det lagföras där. Det finns vissa brott som det inte spelar någon roll var i världen man begår dem. Om man begår ett sexbrott i Thailand kan man lagföras här, men det är tveksamt om det här är ett sådant brott, säger Bodin.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.