Miiko Albornoz var drivande i kontakten med den 14-åriga flickan.
1 av 2
Miiko Albornoz var drivande i kontakten med den 14-åriga flickan. - Foto: SCANPIX / Bildbyrån
MFF-stjärnan tar timeout från fotbollen.
2 av 2
MFF-stjärnan tar timeout från fotbollen. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

MFF-stjärnan döms för sexuellt utnyttjande av barn

Malmö FF-stjärnan Miiko Albornoz, 22, hade sex med en 14-årig flicka. Nu döms han för sexuellt utnyttjande av barn och får villkorlig dom.


Detta har hänt

Sommaren 2012: Albornoz får kontakt med 14-åringen via Facebook. Börjar att prata om sex via sms trots att flickan var 14 år och sa att hon var oskuld.

8 november: Albornoz har sex med 14-åringen. Det avslöjas senare på flickans skola och polisanmäls.

17 november: Albornoz tas in för förhör. Erkänner att han haft sex med flickan. Anhålls misstänkt för våldtäkt mot barn.

8 januari: Åtalas misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn. Tar timeout från fotbollen i Malmö FF.

MALMÖ. Tingsrätten slår fast att den allsvenska fotbollstjärnan Miiko Albornoz är skyldig till sexuellt utnyttjande av barn. Rätten gick på åklagarens linje och dömde Malmö FF-spelaren till villkorlig dom.

Under rättegången förhördes både 14-åringen och Albornoz. Åklagaren Ulrika Rogland visade även delar ur deras sms- och Facebook-konversationer.

Den stora åldersskillnaden avgörande

Åklagaren menade att straffvärdet ligger kring sex månaders fängelse, men att risken att spelarens fotbollskarriär kan vara över tas med i bedömningen.

"Det är så stor åldersskillnad. Hon är 14,5 och han är 22", skrev Rogland i motiveringen till åtalet.


– Albornoz erkänner de faktiska omständigheterna, men bestrider ansvar. Det är uppenbart att något övergrepp mot målsäganden har det inte varit i detta fall, sa hans advokat 
Jan-Anders Hybelius i rätten.

Klubben väntar med besked

Albornoz arbetsgivare Malmö FF kommenterar domen så här på sin hemsida:

"I dag förkunnade Malmö Tingsrätt sin dom i målet mot Miiko Albornoz. Malmö FF har mottagit beskedet och återkommer i ärendet när vi talat med Albornoz och hans advokat".

Pressade 14-åringen att ha sex

Enligt åtalet var Albornoz den drivande i kontakten med 14-åringen. Han frågade flera gånger om hon ville komma hem till honom. 

– Efter en kort tid började han prata om sex, trots att jag berättat att jag bara var 14 år och oskuld, säger flickan i ett polisförhör.

När 14-åringen tvekade skrev Albornoz:

"Jag pallar inte att jaga dig längre. Hör av dig när du känner dig redo", i ett sms.

Släpptes efter erkännandet

MFF-spelaren greps den 17 november men släpptes bara två dagar senare efter att ha erkänt att han haft sex med flickan. 

– Jag tänkte aldrig på att hon var 14 år, det enda jag tänkte på var att hon var mogen för sin ålder, jag visste att hon var 14 år och ett halvt, men det enda jag tänkte på var att vi gillade varandra och att hon var en mogen tjej, berättar han i ett förhör.

/
/
Dom
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.