Karen Gebreab förde Erik Ljungström till rastgården utan understöd av en kollega.
1 av 5
Karen Gebreab förde Erik Ljungström till rastgården utan understöd av en kollega.
Den sista bilden på Karen innan Erik Ljungström går till attack.
2 av 5
Den sista bilden på Karen innan Erik Ljungström går till attack. - Foto: Polisen
Karen alldeles innan attacken.
3 av 5
Karen alldeles innan attacken.
Ljungström på väg mot rastgården, omedelbart innan attacken.
4 av 5
Ljungström på väg mot rastgården, omedelbart innan attacken.
Erik Ljungström dömdes till livstidsfängelse.
5 av 5
Erik Ljungström dömdes till livstidsfängelse.

Fyra nya misstänkta för häktesmordet på Karen

Fyra ansvariga på häktet i Huddinge är skäligen misstänkta för arbetsmiljöbrott genom vållande till Karen Gebreabs, 24, död.


Var inte psykiskt störd

Innan livstidsdomen föll mot Erik Ljungström konstaterades det i ett utlåtande från Södertälje tingsrätt att han inte led av en allvarlig psykisk störning när han misshandlade Karen Gebreab till döds den 3 oktober.

Detta innebar att han vid kunde dömas till fängelse.

Karen Gebreab mördades brutalt på häktet i Huddinge den 3 oktober 2011. Erik Ljungström, 28, dömdes till livstid fängelse för mordet

I samband med mordet kom det fram att Erik Ljungström var dokumenterat farlig. Han hade bland annat försökt strypa en häktesvakt. 

Trots det fick Karen Gebreab leda honom själv ut till häktets rastgård, vilket också ledde till hennes död. 

"Någon måste dö innan de skulle reagera"

Redan före mordet hade personalen på häktet varnat för den riskerna med ensamarbete. Bland annat avslöjades det att på våren 2011 hade skyddsombudet på häktet ställt häktescheferna mot väggen och undrade om någon måste dö innan de skulle reagera.

Efter mordet startades en polisutredning där det skulle utredas om kriminalvården gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott i samband med mordet. 

På fredagen kan Svenska Dagbladet avslöja fyra personer är skäligen misstänkta och kommer att förhöras inom kort.  

– Personerna har en sådan position att de kan anses ha ett arbetsmiljöansvar för sina medarbetare, säger Aino Alhem, kammaråklagare på Riksenheten för arbetsmiljömål, till Svenska Dagbladet

För Karen Gebreabs familj är de nya uppgifterna en lättnand. 

– Jag hoppas att alla inblandade vågar ta sitt ansvar och medverka i den här utredningen. Om folk försöker ducka så blir det inget slut, säger Karen Gebreabs bror Mathias till Svenska Dagbladet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.

Lyft för e-handeln efter svag period

I mars växte e-handeln med 1 procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från Svensk handel. Totalt under årets första kvartal har e-handeln vuxit med 11 procent.

Oväntat stort vinstlyft för Nordea

Den Helsingforsbaserade storbanken Nordea slår till med ett oväntat stort vinstlyft i sin rapport för årets första kvartal. "Vi hade en stark inledning på året", säger vd Frank Vang-Jensen enligt ett pressmeddelande.

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

SMHI varnar för risk för "extra besvärligt väglag" under morgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är att regn och snöfall väntas.

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.