Flera poliser som dömts för grovt rattfylleri får behålla jobbet.
1 av 3
Flera poliser som dömts för grovt rattfylleri får behålla jobbet. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Misshandel såväl i tjänst som utanför tjänst är den vanligaste orsaken till att poliser avskedas. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 3
Misshandel såväl i tjänst som utanför tjänst är den vanligaste orsaken till att poliser avskedas. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Alkoholrelaterade brott bestraffas i regel inte me avskedning.
3 av 3
Alkoholrelaterade brott bestraffas i regel inte me avskedning. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Därför fick åtta poliser sparken under 2012

Att daska en kvinna med batong på rumpan eller att sexchatta med en 14-åring ledde inte till sparken. Men under 2012 avskedades åtta poliser på grund av bland annat misshandel, sexofredande och skolk. Här är hela listan.


43 sparkade på åtta år

Nyheter24 har tidigare granskat polisen och Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd. Varje år döms flera poliser för brott som till exempel misshandel och rattfylla. Men i fler än nio av tio fall får poliserna behålla jobbet.

Under de senaste åtta åren har 43 poliser fått sparken. Här kan du läsa allt om vilka tjänstefel och brott som leder till sparken, varning eller löneavdrag. Observera att två poliser till fått sparken efter att artikeln skrevs i september 2012.

Statistik

Avskedade poliser de senaste åren:

2012: Åtta
2011: En
2010: Sex
2009: Fem
2008: Fem
2007: Två
2006: Sju
2005: Fyra
2004: Fem

Totalt:
43 avskedade poliser av drygt 400 ärenden.

Förra året hanterade polisens personalansvarsnämnd (PAN) 111 ärenden mot poliser – men endast åtta poliser fick sparken. 52 poliser straffades med disciplinpåföljder i form av löneavdrag eller varningar.

Antalet sparkade poliser är dock en fördubbling mot tidigare då genomsnittet varit fyra avskedade poliser per år. 

Sexchattande polis får behålla jobbet

Personalansvarsnämnden har även meddelat att 14 poliser som just nu är uppe i en rättsprocess kan avskedas om det blir fällande domar. Det visar Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnds verksamhetsrapport som tidningen Metro tagit del av. 

Antalet ärenden som avskrivs av PAN är dock allra högst. Bland de poliser som får behålla sin anställning hör flera som dömts för grovt rattfylleri, en polisman som sexchattat med en 14-årig flicka samt en inspektör som daskat en kvinna på rumpan med sin batong.

Här är poliserna som fick sparken:

- En 54-årig polisman från Stockholm som försåg en 16-årig flicka med droger och våldtog henne. Dömdes till fängelse i ett år och nio månader.

- En polisassistent från Skaraborg som misshandlat och hotat sin hustru samt slagit sin dotter. Dömdes till fängelse i åtta månader. Han dömdes även för att ha gjort otillåtna sökningar i polisens datasystem.

- En polisinspektör som misshandlade en handfängslad person i arresten. Inspektören tryckte upp personen mot en vägg och fällde sedan personen som slog huvudet i en madrass. Fick villkorlig dom.

- En gränspolis i 60-årsåldern från Västra Götaland som i utbyte mot fördröjd avvisning försökte få en kvinna att ha sex med honom. Han har även ofredat en kvinna sexuellt. Samma kvinna försökte han övertala att köpa amfetamin åt honom.

- En polisinspektör som misshandlade en person med omfattande skador som följd. Polisen anträffade personen i sin egen bostad. Inspektören har även gjort 55 otillåtna sökningar i polisens datasystem. Dömdes till samhällstjänst och villkorlig dom.

- En inspektör som sexofredade en psykiskt instabil flicka. Polisen dömdes till dagsböter men PAN ansåg att han på ett mycket allvarligt sätt missbrukat det förtroende flickan haft gentemot honom.

- En berusad supporterpolis som misshandlade en man på T-centralen i Stockholm. Under samma kväll försökte han förhindra sina kollegor att omhänderta en berusad person. Dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

- En inspektör som skolkade från arbetet. Under en lång tid kom mannen inte till polisstationen trots att han fick flera skriftliga varningar. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Räddningspersonal har fört bort en person på bår efter att en brand släckts utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, rapporterar AP.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.