Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kartellen-Sebbe döms till fängelse för grovt vapenbrott

- 27/03/2013, 14:24 -
Enligt åtalet bar Stakset det här vapnet inne på en krog i Stockholm.
1 av 5

Enligt åtalet bar Stakset det här vapnet inne på en krog i Stockholm.

Polisen/Scanpix

Samtidigt som rättegången om vapenbrott hölls blev Stakset misstänkt för nya brott.
2 av 5

Samtidigt som rättegången om vapenbrott hölls blev Stakset misstänkt för nya brott.

Christine Olsson / SCANPIX

Han har sedan tidigare dömts för att ha hotat partiledaren Jimmie Åkesson.
3 av 5

Han har sedan tidigare dömts för att ha hotat partiledaren Jimmie Åkesson.

Henrik Montgomery/Scanpix

Det här skrev han på Twitter och fick betala 5 000 kronor i skadestånd till Åkesson.
4 av 5

Det här skrev han på Twitter och fick betala 5 000 kronor i skadestånd till Åkesson.

Faksimil från Twitter.com

I en musikvideo bar Stakset en t-shirt med ett tryck som visar hur Åkesson blir slagen.
5 av 5

I en musikvideo bar Stakset en t-shirt med ett tryck som visar hur Åkesson blir slagen.

Faksimil Youtube

Rapparen Sebastian Stakset – som nyligen dömdes för hot mot partiledaren Jimmie Åkesson – döms till sex månaders fängelse för grovt vapenbrott och narkotika- och dopingbrott. Enligt tingsrätten är det utrett att Stakset bar en skarpladdad pistol på en krog i Stockholm i juli förra året.

STOCKHOLM. Stockholms tingsrätt dömer artisten Sebastian Stakset till sex månaders fängelse. 

– Vi har ännu inte hunnit ta ställning till om vi tänker överklaga domen, säger hans advokat Carl-Henning Möllerström till Nyheter24.

Det var den 12 juli förra året som Stakset greps vid en krog i Stockholm efter ett tips om att han bar en skarpladdad pistol  Enligt ett vittne visade rapparen upp vapnet i byxlinningen och skrattade när han stod och rökte utanför krogen.

Tingsrätten anser att det är ställt utom rimligt tvivel att Stakset bar pistolen. Rätten gör bedömningen att brottet är grovt eftersom vapnet var skarpladdat och att han bar det på en krog i centrala Stockholm.

Tingsrätten: "Återfallit i brottslighet"

Staksets advokat Carl-Henning Möllerström yrkade på en friande dom alternativt skyddstillsyn med särskilda föreskrifter om vård.

– Att sparka undan benen på honom när han kommit så här långt vore förödande. Det finns en risk att han då trillar tillbaka till den destruktiva värld han lämnat med egen styrka, sa Möllerström under rättegången.

Oklart om Stakset kommer överklaga

Tingsrätten väljer dock att döma rapparen till fängelse:

"Sebastian Stakset är dömd flera gånger för allvarlig brottslighet. Grovt vapenbrott är ett brott av sådan art som normalt ska bestraffas med fängelse om det inte kommer fram särskilda omständigheter i fråga om brottet eller gärningsmannen. Några sådana omständigheter har inte framkommit i detta fall", skriver rätten i domen.

Åklagaren: Stakset höll i påsen

Civilpoliser väntade ut rapparen och grep honom när han lämnade krogen. Enligt poliserna uppträdde han då mycket nervöst och tittade upprepade gånger in mot krogen. Han ska ha haft "stora pupiller" och "krampande käkmuskler". 

I en plastpåse som lämnats på golvet vid sällskapets bord inne på krogen hittades pistolen. Ett ryskt vapen av märket Tokarev, laddat med åtta patroner. Stakset togs in till polisstationen där analysresultat senare visade att han var påverkad av kokain och ett dopingpreparat.

– Jag menar att det är utrett att han haft en pistol utanför restaurangen och att han därinne hanterat en påse som innehållit den här skarpladdade pistolen, sa åklagaren under rättegången.

Nekar till grovt vapenbrott

Stakset erkänner att han tagit ett återfall, men han förnekar att han hanterat pistolen.

– Jag har mig veterligen inte hanterat någon pistol och jag har ingen direkt förklaring till det vittnena säger. Om jag hanterat den, var är mitt dna och mina fingeravtryck, frågade han domaren under rättegången.