Karin har ännu inte fått tillbaka hittegodset på 20 000 kronor trots polisens godkännande förra året.
1 av 2
Karin har ännu inte fått tillbaka hittegodset på 20 000 kronor trots polisens godkännande förra året. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Polisen har skickat ut brev till Karin hon nu, snart tre år efter händelsen, ska få tillbaka  de 20 000 kronor hon hittade på gatan.
2 av 2
Polisen har skickat ut brev till Karin hon nu, snart tre år efter händelsen, ska få tillbaka de 20 000 kronor hon hittade på gatan. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Hon hittade 20 000 och blev misshandlad

Inte nog med att Karin hittade 20 000 kronor på gatan. Hon blev också attackerad och misshandlad på kuppen av okänd kvinna. När hon sedan lämnade in hittegodset till polisen behöll de pengarna - i två år.


Liknande händelser

"Skamligt"

Polisen i Malmö försäkrade att de skulle förvara Evas pengar, då hon förts medvetslös till sjukhus efter en brand i hennes hem 2011. När Evas särbo kom för att hämta ut pengarna saknades det dock nästan 40 000 kronor. Pengarna ska ha legat inlåsta i ett kassaskåp hos polisen som endast cheferna kan komma in i, skriver SVT.

Registrerade falsk identitet

En civilanställd polis i Umeå misstänktes 2008 för att ha tagit pengar som lämnats in hos hittegods. Dessutom registrerade han en falsk identitet som upphittare, för att på så sätt kunna komma åt pengarna. En förundersökning inleddes mot den misstänkte mannen som idag inte arbetar kvar inom polisen, skriver Västerbottens-Kuriren.

STOCKHOLM. 40-åriga Karin hittade 20 000 kronor, cash, på gatan utanför sin bostad i Skärholmen. Dessutom blev hon misshandlad av en okänd kvinna i samband med upphittandet, som ska ha försökt stjäla pengarna och påstått att de varit hennes. Karin lyckades dock fly från platsen med både livet och pengarna i behåll. 

Sedan lämnade hon givmilt in pengarna som hittegods till polisen.

Vid inlämnandet uppgav Karin tydligt sina kontaktuppgifter till polisen, och hittegodsavdelningen ska ha lovat att återkomma om ingen ägare hört av sig. Trots det fick Karin en tid senare ett brev från polisen där det framgår att hittegodset tillfaller staten då upphittaren ej gick att kalla brevledes.

– Jag tycker att det är lite konstigt att polisen inte kunde kontakta mig, säger Karin till Nyheter24 och fortsätter: 

– Polisen vet ju allt. Jag hade lämnat mitt personnummer och alla uppgifter, så lite konstigt var det.

Ännu har inga pengar synts till

Efter polisens besked skickade Karin in ett brev och förklarade polisens konstiga beteende och att de skött det hela oerhört dåligt. I april 2012, nästan två år efter händelsen som skedde juni 2010, kom det ett brev i Karins brevlåda från Rikspolisstyrelsen om att hon äntligen skulle få behålla hittegodset. I dag har fortfarande inga pengar synts till.

– Jag skulle ljuga om jag sa jag inte vad glad, men jag tänker mycket på personen som tappat pengarna och är väldigt ledsen för hans skull.

Unikt fall

Magnus Alensand, chef för godsroteln City polismästardistrikt, säger att det inte verkar röra sig om något tjänstefel eller liknande från polisens sida.

– Upphittare har fyra veckor på sig att höra av sig från det att polisen skickat ut ett sådant brev, annars faller äganderätten för upphittaren att kunna hämta ut hittegodset, säger Alensand.

Han berättar också att polisen, enligt hans erfarenhet, brukar vara väldigt mån om att få kontakt med upphittare, och ofta försöka kontakta dessa på fler sätt än bara via brev. Även om Alensand inte har insyn i just det här fallet, verkar det röra sig om ett undantagsfall eftersom Karin dessutom lyckats få behålla hittegodset efter så pass lång tid efter det att händelsen inträffat. 

Fotnot: Karin har valt att vara anonym och heter egentligen något annat. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.