Ligan riktade in sig på personer med rollatorer.
1 av 4
Ligan riktade in sig på personer med rollatorer. - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Från Trelleborg till Mjölby på tre dagar.
2 av 4
Från Trelleborg till Mjölby på tre dagar. - Foto: FAKSIMIL FRÅN HITTA.SE
Polisen kom ligan på spåren genom flera övervakningsbilder.
3 av 4
Polisen kom ligan på spåren genom flera övervakningsbilder. - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Ligan har tjänat tiotusentals kronor.
4 av 4
Ligan har tjänat tiotusentals kronor. - Foto: Christine Olsson/Scanpix

Ny rollatorliga till attack mot 18 gamlingar

På tre dagar gav sig rollatorligan på 18 gamlingar och kom över tiotusentals kronor. Nu har polisen gripit fyra personer misstänkta för flera stölder.


Så gick det till

Vid flera av fallen har ligan letat upp sina offer i matbutiker. 

En av tjuvarna går fram till den äldre personen och frågar om en vara medan tjuv nummer två passar på att stjäla offrets värdesaker. 

Vid flera tillfällena har tjuvarna även haft med sig en karta och frågat om vägen.

SKÅNE. I februari fick polisen i Skåne och Blekinge in flera larm om en professionell stöldliga. Fyra personer, två män och två kvinnor, hade rest till Trelleborg där de inledde en stöldturné riktad mot äldre människor med rollatorer.

På tre dagar hann ligan med 18 lyckade stölder och kom över tiotusentals kronor. 

– De lurar gamla och stjäl deras värdesaker. Det är det sämsta man kan göra. Så fruktansvärt simpelt och fult gjort, säger Göran Wigermo, spaningsledare vid Kristianstadspolisen, till Nyheter24.

"Har kunnat tjäna stora pengar"

Under de tre dagarna reste rollatorligan från Trelleborg till Mjölby via Kristianstad. Sedan lämnade de Sverige – ovetandes om att de fastnat på övervakningsbilder i tiotals matbutiker. När ligan i dagarna kom tillbaka till Sverige kunde polisen gripa fyra bulgariska medborgare misstänkta för flera fall av stöld.

– Vi kunde följa dem via övervakningsbilderna och har nu satt stopp för dem. De flesta stölderna har skett i matbutiker där en person vilselett offret varpå en annan stulit värdesakerna. Äldre personer har många gånger en lapp med bankomatkoden – på det sättet har ligan kunnat tjäna stora pengar, säger Wigermo.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är TV4-profilen Johan Macéus kända son

Karlskrona: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand, Rödeby.", skriver polisen på sin hemsida.

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kanadas polis är nära att lösa den största guldstölden i landets historia. 6 600 guldtackor stals vid kuppen. Flera personer har gripits och väntar åtal.

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordeas stora förändring – så påverkas du: "Genomsyrar allt"

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.