Chauffören snodde Josefines mobil och hennes pengar.
1 av 5
Chauffören snodde Josefines mobil och hennes pengar. - Foto: Polisens förundersökning
Sedan väckte han henne.
2 av 5
Sedan väckte han henne. - Foto: Polisens förundersökning
Har chauffören glömt bort att bussen är utrustad med övervakningskamera?
3 av 5
Har chauffören glömt bort att bussen är utrustad med övervakningskamera? - Foto: Polisens förundersökning
När polisen gjorde en husrannsakan i mannens hem hittades fler stöldgods.
4 av 5
När polisen gjorde en husrannsakan i mannens hem hittades fler stöldgods. - Foto: Polisens förundersökning
DN skriver att utredarna misstänker att mannen "satt stölderna i system".
5 av 5
DN skriver att utredarna misstänker att mannen "satt stölderna i system". - Foto: Polisens förundersökning

Busschaufför rånade Josefine, 19, när hon sov

Tagen på bar gärning. Antingen glömde SL-chauffören bort att dagens bussar är utrustade med övervakningskameror, eller så struntade han i det. "Man vill inte tro att busschaufförer ska göra sådant", säger den 19-åriga passageraren.


Det var i augusti som Josefine råkade ut för stölden på bussen hem till Tyresö i Stockholm. 19-åringen hade jobbat hela dagen och kände sig utsliten. Hon försökte hålla sig vaken genom att spela spel på mobilen, men till slut orkade inte ögonen hålla sig öppna. 

Vid slutstationen väcktes Josefine av SL-chauffören, som också hjälpte henne av bussen. Det var först då hon upptäckte vad som hade hänt.

Telefonen var borta och likaså hennes studentpresent, 1 800 kronor, som saknades ur hennes plånbok, skriver Dagens Nyheter.

Troligtvis flera stölder

Josefine polisanmälde stölden - men hennes anmälan lades ner med motiveringen att hon säkert tappat bort tillhörigheterna "på fyllan".

Efter ytterligare påtryckningar från 19-åringens mamma fortsatte däremot utredningen. Ett par dagar senare hade polisen begärt ut bussens övervakningsfilm. Det var då tjuvens identitet avslöjades.

– Man vill inte tro att busschaufförer ska göra sådant. Det här är människor man ska lita på, säger Josefine till DN.

SL-chauffören menade till en början att han inte trott att mobiltelefonen varit flickans. Pengastölden medgav han däremot, och vid en husrannsakan hittade polisen mer stöldgods som enligt utredarna kan ha tillhört andra passagerare. Chauffören har dömts till ett villkorligt straff samt 160 timmars samhällstjänst.

SL
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.

10 yrken där du får jobb direkt – och lön på upp till 35 000 i månaden

Det är lågkonjuktur, men det betyder inte att det är nattsvart på arbetsmarknaden för det. Nyheter24 listar tio yrken där möjligheterna till jobb är stor.

Ica-butiken betalar en miljon för säkerheten: "Det är hemskt"

Svensk dagligvaruhandel utsätts för allt fler brott. Fler än hälften av butikerna utsattes för allt från stöld till hot och våld under första kvartalet 2024. Och kostnaden för att stävja brottsligheten kostar handlarna enorma summor.