Står åtalad för tjänstefel.
1 av 3
Står åtalad för tjänstefel. - Foto: SCANPIX
Men polisen får behålla jobbet oavsett om han fälls eller inte.
2 av 3
Men polisen får behålla jobbet oavsett om han fälls eller inte. - Foto: SCANPIX
Han ljög om två cigarettfimpar.
3 av 3
Han ljög om två cigarettfimpar. - Foto: SCANPIX / AP

Polis som åtalas för bevisfiffel får behålla jobbet – oavsett dom

En polisman i Malmö som står åtalad för tjänstefel efter att ha ljugit om bevismaterial kommer att få behålla jobbet – oavsett om han frias eller fälls.


Gatuköksmordet

Det så kallade gatuköksmordet fick stor uppmärksamhet i pressen i augusti 2011.

Tre män kom sedemera att dömas till 15 års fängelse.

Mordet beskrevs då av tingsrätten som "en ren avrättning"

MALMÖ.  En polis i Malmö som åtalas för tjänstefel i samband med det så kallade "gatuköksmordet" kommer inte att bli av med jobbet oavsett om han döms eller inte, skriver Rikspolisstyrelsen i ett yttrande till tingsrätten i Malmö, rapporterar Skånskan.

– Om han nu blir dömd så är det självklart inte bra men brottet i sig är inte grovt nog för ett avsked, säger Lotta Gustavson chefsjurist vid Rikspolisstyrelsen personalansvarsnämnd till Nyheter24.

Erkänner i sak

Polismannen ska ha under utredningens gång ljugit om två cigarettfimpar som använts som bevismaterial. Till en början påstod polismannen att han själv hittade två cigarettfimpar vid platsen för mordet. Senare har han erkänt att så inte var fallet utan att fimparna lämnades in av ett vittne på platsen. 

Till saken hör att polismannen i de första skriftliga berättelserna berättar mycket ingående om hur han tvingades krypa in i buskar för att få tag på fimparna.

Polismannen själv hävdar i förhör att han ska ha sagt att han plockade upp fimparna för att skydda vittnet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

700 instängda i australisk avkrok

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

Israel har attackerat flera militära mål på landsbygden utanför Damaskus natten till tisdag, enligt statliga syriska medier.

USA: Vapen förstörda i Jemen

Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

1 timme sedan
Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

2 timmar sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

3 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.