En 16-åring döms efter att postat ett nedlåtande inlägg om Somalier på sin Facebooksida.
1 av 4
En 16-åring döms efter att postat ett nedlåtande inlägg om Somalier på sin Facebooksida. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Tingsrätten dömer tonåringen för hets mot folkgrupp och dagsböter på 2000 kronor.
2 av 4
Tingsrätten dömer tonåringen för hets mot folkgrupp och dagsböter på 2000 kronor. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Skämtet ska ha handlar om att Somalier drar till sig flugor.
3 av 4
Skämtet ska ha handlar om att Somalier drar till sig flugor. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Det var på Facebook som 16-åringen delade inlägget.
4 av 4
Det var på Facebook som 16-åringen delade inlägget. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

16-åring rasistskämtade på Facebook – döms för hets mot folkgrupp

16-åringens inlägg innehöll nedlåtande kommentarer om somalier – och spreds på Facebook. Nu döms han av Jönköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp och får dagsböter på 2000 kronor.


Hets mot folkgrupp

Enligt 16 kap. 8 § brottsbalken kan man dömas för hets mot folkgrupp om man uttalar eller sprider hot eller missaktning mot en grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Invandrarinvasion och apor

En 17-årig flicka i Småland åtalas för hets mot folkgrupp för att ha skrivit om bland annat "invandrarinvasion" och "apor" på sin Facebooksida.

JÖNKÖPING. Det var i början av året som den 16-åriga pojken kopierade en kommentar från en internetsida och klistrade in den som statusuppdatering på Facebook.

Skämt om somalier

Inlägget innehöll ett rasistiskt skämt som menade attsomalier drar till sig flugor, vilket skulle göra det lätt att döda väldigtmånga flugor på en och samma gång. Inlägget fick snabbt spridning på Facebook.Nu döms tonåringen för hets mot folkgrupp av Jönköpings tingsrätt och får 2000 kronor i dagsböter, enligt SVT.

– Det var dumt så här i efterhand när jag tänker efter. Det varinte meningen att kränka någon, har pojken sagt i förhör.

Gått över gränsen

Åklagaren Sebastian Nilhammer menar att16-åringen har gått över gränsen för vad som anses vara ett brott och menar att hanuttryckt sig med missaktning mot somalier. Men den dömdes försvarsadvokat, Maria Sturesson, menari stället att tonåringen inte borde dömas för brott, eftersom att han inte har haftnågot uppsåt med formuleringen.

– Det är uppenbart att han inte har förståttvad han har gjort, säger Sturesson enligt Vetlandaposten, och fortsätter:

– Som försvarare kan jag inte säga att detta är något som viinte ska bry oss om. Men någonstans måste rätten dra en linje om vad man skastraffa och inte straffa. Vi måste se det här utifrån pojkens kontext.

Tycker själv att det är barnsligt

Jönköpings tingsrätt anser dock att 16-åringen borde ha förstått att inlägget påvisar missaktning mot en folkgrupp genom spridningen av det rasistiska skämtet. Pojken själv tycker inte att formuleringen är något brott och menar dessutom att formuleringen "är barnslig", skriver Vetlandaposten.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.