Mannen dömdes för bland annat våldtäkt.
1 av 2
Mannen dömdes för bland annat våldtäkt. - Foto: SCANPIX NORWAY
Han hävdar bland annat att åklagaren sov under hovrättsrättegången.
2 av 2
Han hävdar bland annat att åklagaren sov under hovrättsrättegången. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Åklagare anklagas för att ha somnat under våldtäktsrättegång

En åklagare vid Gävle tingsrätt anmäls till JO efter anklagelser om att denne bland annat ska ha somnat under en våldtäktsrättegång.
– Det är inte sant, hävdar åklagaren för Nyheter24.


JO

Riksdagens ombudsmän, eller i dagligt tal Justitieombudsmannen (JO), är en del av riksdagens kontrollmakt.  JO har till uppgift att på riksdagens vägnar utöva tillsyn över tillämpningen i offentlig verksamhet av lagar och andra författningar. Tillsynen omfattar såväl domstolar och andra myndigheter som de där anställda befattningshavarna.

Utgångspunkten för JO:s verksamhet är den enskildes intresse av att bli föremål för en lagenlig och även i övrigt korrekt behandling från myndigheternas sida. JO-ämbetet är en del av det konstitutionella skyddet för den enskildes grundläggande fri- och rättigheter.

GÄVLE. En åklagare vid Gävle tingsrätt har anmälts till justitieombudsmannen efter anklagelser om att denne bland annat ska ha somnat vid flera tillfällen under en rättegång i slutet av maj i år.

– Det var ett mycket märkligt påstående, säger åklagaren när Nyheter24 ringer upp.

Så det är inte sant, alltså?

– Nej, det är inte sant.

"Hyst personligt agg"

Förutom sovstunden anklagas åklagaren också för att ha hyst ett "näst intill 'personligt agg' gentemot den tilltalade och samtidigt gett personliga favörer till målsägande" i målet som handlade om bland annat våldtäkt och olaga frihetsberövande.

– Det här är uppgifter som jag inte vill kommentera innan jag sett anmälan, så jag vill inte lämna några kommentarer, säger åklagaren till Nyheter24.

Dömdes till fängelse

Det hela ska ha skett när målet efter överklagan togs upp i Hovrätten för Nedre Norrland.

Den åtalade 31-åriga mannen dömdes av Gävle tingsrätt till fängelse i sammanlagt 2 år och sex månader för våldtäkt, olaga frihetsberövande och olaga hot. En dom som sedan fastställdes av hovrätten för Nedre Norrland.

Nyheter24 har sökt 31-åringens advokat men utan framgång.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.