"Jag ska döda dig bögjävel"
1 av 4
"Jag ska döda dig bögjävel" - Foto: SCANPIX
En man i 30-års åldern misstänks för ett flertal brott.
2 av 4
En man i 30-års åldern misstänks för ett flertal brott. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Bland annat ska han ha hotat flera poliser.
3 av 4
Bland annat ska han ha hotat flera poliser. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX
Han åtalas nu vid Nyköpings tingsrätt.
4 av 4
Han åtalas nu vid Nyköpings tingsrätt. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Åtalas för hatbrott efter upprepade attacker mot homosexuell man

I Oxelösund åtalas nu en man i 30-årsåldern, misstänkt för att bland annat ha misshandlat och hotat en man på grund av dennes sexuella läggning.


Hatbrott

Hatbrott är ett samlingsnamn för olika brott som begås på grund av gärningspersonens negativa inställning till vissa egenskaper hos personer. Hatbrottslagstiftningen grundas på:

Hudfärg nationellt eller etniskt ursprung
Religionstillhörighet eller trosbekännelse
Sexuell läggning

Du måste inte passa in på någon av dessa beskrivningar för att bli offer för ett hatbrott. Det räcker med att gärningspersonen tror att du har någon av egenskaperna, till exempel att han eller hon tror att du är homosexuell.

Den som döms för ett brott med hatbrottsmotiv kan få en straffskärpning i samband med att hon eller han döms för den brottsliga gärningen.
En person som klottrat eller misshandlat någon kan alltså få ett strängare straff om gärningen bedöms som ett hatbrott.

OXELÖSUND. En man i 30-årsåldern åtalas nu för att vid upprepade tillfällen ha hotat och misshandlat en annan man. Och eftersom att mannen vid flera tillfällen uttalat att det som ligger bakom brotten är den drabbades sexuella läggning riskerar han nu strängare straff.

– Eftersom brottsligheten haft som syfte att kränka mannens sexuella läggning handlar det om ett hatbrott, och enligt lagstiftningen är hatbrott en försvårande omständighet när straffet ska bestämmas, säger åklagaren Fredrik Beijar till Södermanlands Nyheter.

"Är ju för att han är så jävla ful"

Det första angreppet skedde i början av juni då den misstänkte 30-åringen ska ha misshandlat sitt offer utanför dennes lägenhet med flera knytnävsslag mot mannens huvud.

Efter det ska den misstänkte mannen ha träffat en person som är bekant med både 30-åringen och den misshandlade mannen. Den personen ska då ha frågat varför 30-åringen gått till attack. Han ska då ha svarat att "det är ju för att han är så jävla ful" och "du kan hälsa honom att det blir ännu värre nästa gång jag ser honom".

Ytterligare en misshandel

Ett par dagar senare dök 30-åringen upp igen när den tidigare misshandlade och hotade mannen var på väg hem till sig en kväll i mitten av juni. 30-åringen ska då ha jagat ikapp honom, skrikit "äckliga bögjävel" och med flera slag sänkt mannen till marken. Något som intygas av flera vittnen. Mannen ska även i efterhand ha visat bilder på sitt offer och skrutit om misshandeln.

I mitten av september var sedan den tidigare misshandlade mannen på fest med några vänner. När han sen är på väg hem möts han av 30-åringen som skriker att "jag ska slå ihjäl dig" och polis tillkallas.

"Jag ska döda dig bögjävel"

När polisen kommer fram är 30-åringen fortfarande aggressiv och skriker efter att polisen omhändertagit honom, samt lagt märke till att han beväpnat sig med en hammare, till den målsägande att "jag ska döda dig bögjävel". Han hotar även ett vittne på platsen och säger att "jag ska döda dig din hora". På väg till polisstationen passar han sen även på att hota poliserna.

Den 30-årige mannen åtalas nu för sammanlagt två fall av misshandel, tre fall av olaga hot, tre fall av hot mot tjänsteman, förberedelse till grov misshandel, skadegörelse samt ett flertal ringa narkotikabrott.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.