Riksinternatet tvingades stänga efter incidenten.
1 av 2
Riksinternatet tvingades stänga efter incidenten. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Men senare ändrades beslutet av förvaltningsrätten.
2 av 2
Men senare ändrades beslutet av förvaltningsrätten. - Foto: Faksimil SVT

Åklagare om Lundsberg: Strykjärnsskandalen var inte misshandel

Två elever brändes med strykjärn under en nollning på riksinternatet Lundsberg. Men de misstänkta eleverna kommer inte att åtalas för misshandel. Det meddelade åklagaren under tisdagen..


Nio elever är under utredning för strykjärnsincidenten under en så kallad nollning på Lundsberg där två elever brändes. 

Men ingen av de misstänkta eleverna kommer att åtalas för misshandel. Åklagaren Niclas Wargren anser inte att någon av dem gjort sig skyldig till misshandel. I stället kan de åtalas för olaga hot eller ofredande, det skriver P4 Värmland.

Åklagaren har inte lyckats bevisa att eleverna haft uppsåt att skada sina offer. 

– Det har att göra med anledningen till att det blir varmt. Vad man hade tänkt att göra från början. Det är ett misstag att det har blivit varmt, säger Wargren till P4 Värmland.

Detta har hänt

Det var i slutet på augusti som en elev på skolan fördes till sjukhus efter att ha bränts med ett strykjärn. Senare blev nio andra elever misstänkta för grov misshandel och det uppdagades att ännu ett offer bränts.

Skandalen blev enormt uppmärksammad i media och resulterade i att Skolinspektionen stängde skolan. Beslutet överklagades dock till Förvaltningsrätten samt Kammarrätten som hävde Skolinspektionens beslut

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.