Polisen ser mycket allvarligt på händelserna.
1 av 3
Polisen ser mycket allvarligt på händelserna.
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3

Sprängladdningar och hot mot SD-personer

Två SD-politiker i Bohuslän har de senaste dagarna blivit utsatta för hot och skadegörelse. Under natten detonerade dessutom en sprängladdning på en SD-medlems bil.


Stod "AFA"

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska "AFA har ögonen på dig", ha klottrats på SD-medlemmens bostad.

AFA står för Antifascistisk Aktion och är ett nätverk som anser att "fascismen måste bekämpas både ideologiskt och fysiskt".

Polisen vill dock i nuläget inte spekulera i vem eller vilka som ligger bakom hoten. 

BOHUSLÄN. Hot, skadegörelse och sprängladdningar på bilar. Två SD-politiker är under polisbevakning efter att okända gärningsmän gått till attack flera gånger de senaste dagarna.

Två politiker i Bohuslän har fått sina bilar delvis förstörda och nedkladdade med färg. Utöver det har budskap målats på en av politikernas ytterdörr.

– Vi kopplar helt klart ihop de här händelserna, säger Mats Glansberg, poliskommissarie på Uddevallapolisen, till Nyheter24.

– Vi ser väldigt allvarligt på dessa händelser och partiets säkerhetsenhet arbetar just nu intensivt med detta, säger Martin Kinnunen, pressekreterare för Sverigedemokraterna, till Nyheter24.

En annan person som är medlem i partiet har fått budskap målade både på ytterdörren och på bilen. Och natten till tisdagen detonerades en mindre sprängladdning på medlemmens bil, något som orsakade plåt- och glasskador. Polisen misstänker att mannens medlemskap i Sverigedemokraterna kan vara motivet till attacken.

– Det är otrevligt, det är det. Det är aldrig roligt att bli utsatt för något sådant här i en demokrati. Man vet inte vad som händer nästa gång, säger den hotade medlemmen till Aftonbladet.

Utreder ännu en sprängladdning

Ingen person har kommit till skada, men poliser ser mycket allvarligt på brotten som betraktas som ett hot mot vår demokrati och åsikts- och yttrandefrihet. En förundersökning om olaga hot och skadegörelse har inletts.

Rolf Karlsson, ordförande i Sverigedemokraternas kommunförening i Uddevalla, berättar att det finns ont om information i nuläget och att partiet ska ha ett möte med polisen under onsdagen.

– Jag har utan att lyckas försökt kontakta de drabbade. Det är verkligen illa när något sådant här händer och vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Det finns grupper i samhället som inte accepterar demokrati utan vill diktera villkoren med hot och våld, säger Karlsson till Nyheter24.

Utöver brotten mot SD-personerna i Bohuslän utreder polisen ytterligare en händelse i Dalsland. Även där detonerade en mindre sprängladdning på en bil. Personen som äger bilen är inte medlem i något politiskt parti, men polisen misstänker ett samband på grund av likheterna med sprängladdningen i Bohuslän. 

/
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.