Flickan har uppgett att hon var rädd för att anmäla mannen.
1 av 4
Flickan har uppgett att hon var rädd för att anmäla mannen. - Foto: TT
Övergreppet inträffade i ett omklädningsrum i idrottslagets gymnastikhall.
2 av 4
Övergreppet inträffade i ett omklädningsrum i idrottslagets gymnastikhall. - Foto: JAN ERIK HENRIKSSON/TT
Mannen har nekat till brott, men tingsrätten anser att han är överbevisad.
3 av 4
Mannen har nekat till brott, men tingsrätten anser att han är överbevisad. - Foto: JESSICA GOW/TT
Mannen avslöjades när flickan berättade om övergreppet för en vän.
4 av 4
Mannen avslöjades när flickan berättade om övergreppet för en vän. - Foto: JAN ERIK HENRIKSSON/TT

Flicka kallades till extraträning – utsattes för övergrepp av tränare

Han tränade ett idrottslag för 13-åriga flickor i Stockholm. Nu har mannen, som är i 20-årsåldern, dömts för sexuellt övergrepp mot en flicka i laget.
– Jag tror inte att han hade låtit mig gå ut, säger flickan i förhör om övergreppet som skedde i ett låst omklädningsrum.


Därför får han inte fängelse

Tränaren döms till skyddstillsyn och ska dessutom betala 27 000 kronor i skadestånd till flickan. Här förklarar tingsrätten varför han inte döms till fängelse:

"Tingsrätten finner mot den bakgrunden och med beaktande av att flickan varit i beroendeställning i förhållande till X och av att gärningen varit en konsekvens av längre planering att straffvärdet motsvarar drygt ett års fängelse, närmare bestämt 15 månaders fängelse. Med hänsyn till brottets art och straffvärdet finns en presumtion för att fängelsepåföljden även ska dömas ut. Tingsrätten har likväl alltid att ta hänsyn till de omständigheter som talar emot en fängelsepåföljd.

Av inhämtad personutredning framgår att frivården har bedömt att X med hänsyn till brottets karaktär har behov av övervakning och att den har vidare funnit honom lämplig att delta i frivårdens programverksamhet för sexualbrottsdömda män, ROS".

Klubben: "Han är inte kvar"

Idrottsföreningen som mannen var aktiv i har meddelat att tränaren tvingats lämna alla sina uppdrag.

– Han är inte kvar. Han har varit borta sedan det här hände, säger en person i klubben till Nyheter24.

STOCKHOLM. En idrottsförening i Stockholmsområdet är i chock sedan det framkommit att en av ungdomstränarna förgripit sig sexuellt på en 13-årig flicka i klubben.

Händelsen avslöjades först när flickan berättade om övergreppet för en lagkamrat. Det fick föräldrar i klubben att konfrontera tränaren i ett samtal som spelades in och som senare blev viktig bevisning mot honom. 

Mannen har varit tränare för flickorna under flera år. Men i höstas fick han allt mer närgången kontakt med en 13-årig flicka i laget. De började prata via bland annat Skype och flickan uppfattade mannen som en vän "som förstod henne och som hon kunde prata om allt med". Men det skulle visa sig att tränaren hade en helt annan agenda än att vara ett stöd för en spelare i föreningen.

Blev arg när hon vägrade

Det dröjde inte länge förrän han bad henne att visa sig i underkläder framför webbkameran. Något som pågick under en längre period och eskalerade i att flickan även ombads att ta av sig behån. När flickan sa nej blev tränaren förbannad. 

– Han säger hela tiden att: Jag trodde att vi kunde göra allting med varandra. Vi är så pass bra vänner. Det är bara en rolig grej, säger flickan i förhör. 

Senare under vintern kallade tränaren den 13-åriga flickan till en "extraträning" för att de skulle prata i "lugn och ro". Han hämtade upp henne och körde till idrottshallen varefter han förde in henne i ett omklädningsrum och låste dörren.

– Jag tror inte att han hade låtit mig gå ut, berättar flickan i förhör. 

Slipper undan fängelsestraff

Bakom låsta dörrar blev flickan ombedd att ta av sig till underkläder. Sedan började mannen att ta på hennes bröst och rumpa innan han förde flickans hand till sitt könsorgan och sa åt henne att onanera åt honom. Sedan onanerade han själv medan han tittade på henne.

– Jag ville ta på mina kläder och bara gå därifrån..men jag vågade inte. Han kan ju göra vad han vill med mig, säger flickan i förhör.

Nu har tränaren dömts för sexuellt övergrepp mot barn. Han har hela tiden nekat till brott men medgett att han tagit på flickans rumpa. Tingsrätten anser dock att flickans berättelse, chatthistorik de emellan och det inspelade samtalet överbevisar mannen. 

Tränaren slipper dock fängelsestraff. Rätten skriver att brottet är så allvarligt att det kan leda till 15 månaders fängelse, men rätten nöjer sig med att döma mannen till skyddstillsyn med krav på att han genomgår ett behandlingsprogram. Läs mer om tingsrättens bedömning i faktarutan. 

/
/
Dom
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.