Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polischef anmäls – ska ha misshandlat oskyldig: "Förnedrade honom"

Anmäls av de egna kollegorna.
1 av 2

Anmäls av de egna kollegorna.

TT BILD

Anmälan gäller misshandel och tjänstefel.
2 av 2

Anmälan gäller misshandel och tjänstefel.

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 23/01/2014 13:23

"Förnedrade honom på ett fruktansvärt sätt." "Begick ett grovt övertramp." En polischef i Borås har blivit anmäld för att ha misshandlat en oskyldig man – och anmälan kommer från hans egna kollegor.

BORÅS. Enligt Borås Tidning ska en hög polischef i staden ha blivit anmäld för att brutalt ha misshandlat en oskyldig man. Bakom anmälan ligger enligt tidningen ett antal andra poliser.

Chefen "tog struptag på X och förnedrade honom på ett fruktansvärt sätt inne i arrestlokalen", skriver de anmälande poliserna enligt tidningen och fortsätter med att skriva att chefen "använde klart övervåld på platsen och begick ett grovt övertramp när han betedde sig på detta sätt".

Var oskyldig

Grunden till det hela var att en äldre kvinna under sommaren blivit bestulen i sin lägenhet efter att tre personer bluffat sig in i hennes hem. Tre personer som misstänktes för det inbrottet greps också samma dag. Men precis innan gripandet slet en av de misstänkta av sig sin jacka, i vilken en telefon som de använt sig av för att ta sig in hos kvinnan låg kvar.

Något som uppmärksammades av en kvinna som befann sig i närheten, varpå hennes man och son begav sig mot polisstationen för att lämna in jackan. Men när de var på väg mot stationen blev de istället gripna – och det var då som den högre polischefen dök upp på platsen.

Polischefen nekar

Trots att han var ledig försökte han hjälpa sina kollegor – och det är det som nu lett fram till anmälan om både misshandel och tjänstefel.

– Att påstå att jag skulle ha uppträtt illa är helt fel. Jag hjälpte bara kollegorna in från gatan och gick med den här personen till avvisiteringen där andra tog över, säger den anmälda chefen till Borås Tidning.

Den oskyldige mannen och hans son hölls sedan även kvar sex timmar i arresten.

Kommer att bli förhör

Nu har en förundersökning inletts hos Riksenheten för polismål. Ännu så länge har dock ingen delgivits misstanke och inga förhör har gjorts med polischefen, däremot har den oskyldige mannen förhörts.

– Det kommer att föranleda att ytterligare förhör hålls. Det kan man lugnt säga, säger chefsåklagare Bengt Landahl till Borås Tidning.