Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-ordförande tidigare dömd – höll kniv mot annan mans hals

- 17/02/2014, 12:45
Stöttas av partiet.
1 av 4

Stöttas av partiet.

TT BILD

Holm Petersson är ordförande i Sverigedemokraterna Motala/Vadstena.
2 av 4

Holm Petersson är ordförande i Sverigedemokraterna Motala/Vadstena.

JANERIK HENRIKSSON / TT

2011 dömdes han för brott mot knivlagen och olaga hot.
3 av 4

2011 dömdes han för brott mot knivlagen och olaga hot.

JESSICA GOW / SCANPIX

Markus Wiechel.
4 av 4

Markus Wiechel.

TT

Sverigedemokraternas nyvalde ordförande i Motala/Vadstena är tidigare dömd för att ha hotat en man genom att hålla en kniv mot dennes hals. Enligt dåvarande sambon kallade mannen SD-ordföranden för "blatte-wannabe".

Nyligen valdes Pierre Holm Petersson till ordförande för Sverigedemokraterna i Motala/Vadstena. Holm Petersson är också ledamot i SDU Östergötlands styrelse. Nyheter24 kan nu avslöja att Holm Petersson sedan tidigare är dömd för att han under sommaren 2010 ska ha hotat en annan man genom att hålla en kniv mot dennes hals.

"Blatte-wannabe"

Enligt domen ska Holm Petersson först ha blivit provocerad av den senare hotade mannen och hans vänner. Enligt Holm Peterssons dåvarande sambo ska de bland annat ha kallat honom "blatte-wannabe".

Förolämpningarna ska sedan ha lett till att Holm Petersson, som redan tidigare visat att han bar kniv, plockade fram den och höll mot en av männens hals "mer än ett alldeles kort ögonblick".

"Fullt medvetna"

Inom Sverigedemokraterna känner man till Holm Peterssons bakgrund.

– Vi är fullt medvetna om hans bakgrund, säger Markus Wiechel, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland till Nyheter24.

Att han sedan tidigare är dömd för olaga hot och brott mot knivlagen?

– Ja.

"Väldigt ångerfull"

Wiechel menar att det hela inte påverkar partiets förtroende för honom.

– Det är givetvis ett problem att ha en sån bakgrund men sen har vi fortfarande förtroende för honom och vi vet ju att han ångrar det där väldigt mycket. Man måste ju kunna gå vidare även om man har en sån bakgrund.

Alla kan förändras och vi har noga gått igenom de omständigheter som rådde då under händelsen. Det är så klart inte försvarbart men alla kan förändras och han själv är väldigt ångerfull också.

Nyheter24 har sökt Pierre Holm Petersson.