Över 100 000 protesterar mot Gottfrid Svartholm Wargs hårda restriktioner i det danska häktet.
1 av 4
Över 100 000 protesterar mot Gottfrid Svartholm Wargs hårda restriktioner i det danska häktet. - Foto: TT Bild/Montage
Svartholm är medgrundare till Pirate Bay, men är nu misstänkt för ett dataintrång mot IT-företaget CSC som bland annat omfattar miljontals personuppgifter från danska polisens körkortsregister.
2 av 4
Svartholm är medgrundare till Pirate Bay, men är nu misstänkt för ett dataintrång mot IT-företaget CSC som bland annat omfattar miljontals personuppgifter från danska polisens körkortsregister. - Foto: Piratebay.com Faksimil
Enligt både protestgruppen och Pirate Bay-medgrundarens mamma är Svartholm väldigt isolerad och behandlas som en grovt kriminell – trots att han bara är misstänkt.
3 av 4
Enligt både protestgruppen och Pirate Bay-medgrundarens mamma är Svartholm väldigt isolerad och behandlas som en grovt kriminell – trots att han bara är misstänkt. - Foto: Scanpix
Danmarks justitieminister Karen Hækkerup säger att Svartholm har precis samma villkor som alla andra häktade i landet.
4 av 4
Danmarks justitieminister Karen Hækkerup säger att Svartholm har precis samma villkor som alla andra häktade i landet. - Foto: AP

Över 100 000 protesterar mot Svartholms häktning

I förra veckan överlämnades en protestlista med 106 538 namnunderskrifter till Danmarks justitieminister, med krav på att lätta upp Pirate Bay-medgrundaren Gottfrid Svartholm Wargs hårda restriktioner i det danska häktet. I onsdags hölls omhäktningsförhandlingar – men utan att det gav något resultat. – Det är förfärligt, säger mamma Kristina Svartholm till Nyheter24.


DANMARK. Gottfrid Svartholm Warg sitter sedan i November häktad i Danmark, misstänkt för att ha medverkat i ett stort dataintrång mot IT-företaget CSC. 

Intrånget omfattar miljontals personuppgifter från danska polisens körkortsregister, ett register över efterlysta inom Schengenområdet, samt lösenord till tio tusen tjänstemäns e-postkonton.

Men trots att han bara är misstänkt behandlas han som en grovt kriminell. Det hävdar i alla fall kampanjen "Free Anakata" som har över 10 000 likes på Facebook. Rolf Bjerre, ledare för danska Piratpartiet, är initiativtagare till kampanjen och påstår att Svartholm till och med behandlas sämre än massmördaren Anders Behring Breivik

"Anakata" är Gottfrid Svartholm Wargs alias på nätet.

Samma villkor som alla andra

I torsdags lämnades en protestlista med 106 538 namnunderskrifter över till Danmarks justitieminister Karen Hækkerup.

I samband med överlämnandet sa Hækkerup att Svartholm har precis samma villkor som alla andra som sitter häktade i Danmark.

– Ja om det stämmer, då har Danmark ett jätteproblem, säger mamma Kristina Svartholm som är bekymrad över sonens situation i grannlandet, till Nyheter24.

– Med de erfarenheter vi nu har av häktningssituationen i Sverige i jämförelse med vad Danmark har att erbjuda så är det förfärligt.

Enligt Kristina Svartholm är sonen väldigt isolerad i Danmark.

– När han i höstas satt häktad i Sverige på begäran av Danmark kunde han både ta emot besök från flera vänner och ringa mig fritt. I Danmark får han ta emot besök av mig en timme i veckan och då är besöket bevakat av polis, säger hon.

Hon berättar vidare att anstalten där han sitter häktad inte är gjord för någon längre vistelse och att han bara får gå ut en timme om dagen.

"Osäker vad han är kapabel till"

Enligt den danska kriminalreportern Claus Buhr som har bevakat Svartholms fall beror Danmarks hårda restriktioner på att danskt rättsväsende inte vet hur de ska behandla honom.

– Man är osäker på vad han är kapabel till, då en potentiell super-datahackkare är en typ av brottsling man är väldigt ovan med att hantera, säger han enligt sajten torrentfreak.

Trycket från protesterna verkar dock redan gett lite effekt. Bland annat har hans restriktioner kring skickade böcker lättats. 

– I början var det totalt stopp, men i dag får jag skicka en till två nya böcker i månaden, säger mamma Svartholm

Gottfrid Svartholm Wargs restriktioner i häktet måste lättas upp enligt protesterna, men allra helst skulle de vilja att Pirate Bay-medgrundaren släpptes fri. Inte minst han mamma.

– Jag önskar att rätten kan släppa honom fri så att han kan få komma till Stockholm och vara här tills rättegången börjar i höst. För han har inget pass så han kan inte försvinna ut ur Europa.

Vill inte lyssna

Gottfrid Svartholm Warg nekar till brott, men enligt Kristina Svartholm vill inte den danska åklagaren lyssna på sonens försvar.

– Gottfrid har försökt föra fram Svea hovrätts dom från i höstas om att hans dator mycket väl kunde ha varit fjärrstyrd, men det här bryr sig inte den danska åklagaren om.

I onsdags hölls det omhäktningsförhandlingar, men enligt Kristina Svartholm är situationen för sonen oförändrad. Han kommer vara fortsatt häktad med samma restriktioner åtminstone en månad till.

Rättegången mot Gottfrid Svartholm Warg drar igång i början av september.

Se här när initiativtagare Rolf Bjerre i förra torsdagen lämnade över protestlistan till justitieministern:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.