Många vådaskott.
1 av 3
Många vådaskott. - Foto: TT
Kriminella är generellt inte jättebra på att handskas med vapen.
2 av 3
Kriminella är generellt inte jättebra på att handskas med vapen. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Det är i alla fall vad polisen i Malmö kommit fram till.
3 av 3
Det är i alla fall vad polisen i Malmö kommit fram till. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kriminella skjuter sig själva av misstag – mörkar för polisen

"Väljer man att hantera vapen så finns den risken".


Man råkade skjuta sig själv i huvudet

Mannen skulle övertyga flickvännen om att pistolerna var säkra men råkade avlossa ett dödande skott mot sig själv.

MALMÖ. Ett flertal av de skattskador som rapporterats i Malmö verkar bero på att många kriminella inte är så bra på att handskas med vapen. Faktum är att många fall handlar om kriminella som råkat skjuta sig själva – det är i alla fall polisens teori, skriver Sydsvenskan.

– Den enskilde säger inte själv att den råkat skjuta sig själv. Då skulle de tappa ansiktet. Så då säger man någonting annat, säger Mats Karlsson, operativ chef i polisområde Malmö till tidningen.

"Inte mycket träning"

Den bedömning man gjort från polisens sida är att två till fem av årets skottskador är orsakade av vådaskott. Något som enligt Karlsson egentligen inte är så konstigt.

– Väljer man att hantera vapen så finns den risken, speciellt om man, i motsats till oss poliser, inte får mycket träning i det, säger han till Sydsvenskan.

  Svårt att bevisa

Det är inte ofta som polisen i inledningen av utredningarna misstänker vådaskott, utan det är något som framkommer senare efter att man konstaterat hur kulan egentligen gått in i kroppen. Samtidigt är det svårt att leda det hela i bevis.

– Det kräver att den enskilde själv tillstår det. Med största sannolikhet har de inte tillstånd att inneha ett vapen och de blir då misstänkta för brott. Det plus pinsamhetsfaktorn gör att det inte är så troligt att de berättar Karlsson för Sydsvenskan.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.