Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varningen: Falska poliser lurar äldre

Varnar.
1 av 4

Varnar.

Faksimil / TT

Polisens egna text.
2 av 4

Polisens egna text.

Faksimil

Polisen i Huddinge sprider på Facebook.
3 av 4

Polisen i Huddinge sprider på Facebook.

Faksimil

4 av 4

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 10/07/2015 17:29

Polisen går nu ut och varnar för bedragare. De klär ut sig till poliser och lurar äldre.

Det förekommer att personer söker upp äldre och låtsas vara poliser för att på så sätt kunna genomföra bedrägerier. På sin egen hemsida skriver man att det vid två tillfällen varit så att falska poliser ringt upp och sagt till personen de pratat med är misstänkta för att ha köpt sex av minderårig.

Där bad man en av de drabbade att fotografera av sitt bankkort, och kort därefter dök en "polis" upp. När denne uppmanades att visa sin legitimation gick han dock för att hämta den i bilen och återvände aldrig. I det andra fallet försökte bedragaren få den utsatte att berätta sina fyra sista siffror i personnumret.

Polisen i Huddinge skriver på sin Facebooksida att "Dessa fula fiskar använder sig av nya sätt hela tiden, och vi alla måste vara "på tå" för att hjälpa våra äldre medborgare".

På hemsidan skriver polisen att det "handlar om två bedragare som båda talar svenska, en med finsk brytning och en även flytande finska. Mannen som kom på besök var i 30- årsåldern".

Man listar även fyra sätt för att skydda sig från falska poliser:

• Be polisen legitimera sig.
• Kontrollera att texten på legitimationen är på svenska.
• Kontrollera att polisbrickan ligger i ett specialutformat vikbart fodral.
• Om du är osäker kan du anteckna polisens namn och ringa 114 14.