Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hagamannen släpps i dag – fortfarande skyldig staten 400 000

Hagamannen - Niklas Lindgren.
1 av 4

Hagamannen - Niklas Lindgren.

Scanpix / TT

Kvinnan som blev våldtagen av Hagamannen tror att han kommer göra det igen.
2 av 4

Kvinnan som blev våldtagen av Hagamannen tror att han kommer göra det igen.

Ap

Hagamanenn har fått bidrag för att ta körkort.
3 av 4

Hagamanenn har fått bidrag för att ta körkort.

TT NYHETSBYRÅN

Leif GW Persson menar att det är ovanligt att stänga av personer från ett helt område.
4 av 4

Leif GW Persson menar att det är ovanligt att stänga av personer från ett helt område.

TT bild

Nyheter | 28/07/2015 07:44

Har inte betalat sina skulder.

I dag släpps Niklas Lindgren, serievåldtäktsmannen känd som "Hagamannen", ur fängelset där han suttit sedan gripandet 2006. Lindgren dömdes då till 14 års fängelse för försök till mord, två fall av grov våldtäkt, våldtäkt samt försök till våldtäkt och har nu avtjänat två tredjedelar av sitt straff vilket innebär att han släpps villkorligt fri.

Till en början verkade det som att Lindgren inte skulle få återvända till Umeå, där brotten skedde men det var ett beslut som Umeå tingsrätt ändrade, ett beslut som välkomnades av kriminologiprofessorn Leif GW Persson.

– Det är viktigt för alla typer av människor med ett kontaktnät, sa han till Nyheter24 och menade att man inte ska ta för givet att Lindgren kommer att återfalla i kriminalitet:

– Någon gång söp han till och då hände det där. Det är bra att han återvänder.

Bild: TT

Samtidigt har Lindgrens sista offer, en nu 61-årig kvinna, även hon uttalat sig – och är mycket kritisk till frigivningen.

– Han kommer att göra det igen, jag är helt övertygad. Frågan är bara när och mot vem? Då är det inte säkert att personen överlever, för han ser ju ut att ha byggt stora muskler i fängelset, skrev hon i ett mejl till Aftonbladet.

Bild: TT

Nu, samma dag som Lindgren ska friges, kommer Dagens Nyheter med en granskning som visar att han fortfarande inte betalt av det skadestånd som han dömdes till. Lindgren, som av Kriminalvården fått bidrag för att kunna återta sitt körkort, har enligt tidningen bara betalat 23 000 av de 427 600 kronor som han ska betala till Brotts­offermyndigheten.

Bild: TT

Däremot har han, enligt Dagens Nyheter, en avbetalningsplan där han varje månad betalar in 100 kronor – vilket innebär att skulden om han fortsätter i den takten är skulden återbetald år 2360.