Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förskolepedofil fick straffrabatt – nu ska straffen skärpas

1 av 2

TT bild

2 av 2

TT bild

Nyheter | 08/02/2016 12:25

En pedofil i Kristianstad fick straffrabatt. Nu kräver chefsåklagaren att Sverige inför hårdare straff för övergrepp mot barn.

Förskolepedofilen i Kristianstad fick straffrabatt med ett år när han dömdes till sex och ett halvt års fängelse för övergrepp mot ett 20-tal barn.

Det finns ingen praxis för hur man ska bedöma straffrabatten, sade åklagare Pär Andersson inför dagens hovrättsförhandling.

Kristianstads tingsrätt ansåg att det samlade straffvärdet för den nu 41-årige mannens brott var sju och ett halvt år, men drog av ett år på grund av hans samarbetsvillighet under utredningen. Chefsåklagaren Pär Andersson pläderade för att rätten skulle ta hänsyn till mannens medverkan, men valde att överklaga domen.

Dömdes för grov våldtäkt

Dels tycker jag att tingsrätten har landat lite för lågt på straffvärdet när de kommer fram till sju och ett halvt år. Plus att jag tycker man bör pröva den straffrabatten han fick på ett år, för det finns egentligen ingen praxis för hur man ska bedöma straffrabatten, sade Andersson till TT.

Mannen dömdes för bland annat fyra fall av grov våldtäkt mot barn och 19 fall av grovt sexuellt övergrepp mot förskolebarn i åldrarna ett till tre år. Nu vill åklagaren se ett längre fängelsestraff.

Jag skulle väl tycka att om man landar runt tio år så kan man väl ha hamnat på en rätt så rimlig påföljd, säger Pär Andersson till P4 Kristianstad.

Den 41-årige mannen har till dagens hovrättsförhandlingar, som pågår bakom stängda dörrar, bytt advokat. I sin begäran om att byta försvarare har mannen skrivit att "nuvarande försvarare agerar passivt, saknar vissa kunskaper av vikt samt vid flertalet gånger underlåtit att föra min talan. Har fått flertalet ogynnsamma råd", rapporterar Kristianstadsbladet.

Tillbakavisar anklagelse

Den tidigare advokaten Esbjörn Svensson tillbakavisar anklagelsen om att han har underlåtit att föra sin klients talan, men vill inte lämna någon detaljerad kommentar.

Det är min relation till klienten, det vill jag inte ta upp inför allmänheten. Jag har inga kommentarer till det, men jag tillbakavisar det, säger Esbjörn Svensson till tidningen.