Polischefen hyllar den rasistiska gruppen.
1 av 3
Polischefen hyllar den rasistiska gruppen.
Gruppen har spridit sig till Norge, Finland och Sverige.
2 av 3
Gruppen har spridit sig till Norge, Finland och Sverige. - Foto: Ap
Gruppen påstås patrullera på gator i dessa tröjor.
3 av 3
Gruppen påstås patrullera på gator i dessa tröjor. - Foto: Ap

Polischef hyllar rasistisk grupp – "de bidrar med trygghet"

Gruppen säger sig försvara vita kvinnor från våldsdåd utfört av utlänningar.


En grupp som kallar sig för "Soldiers of Odin" påstås patrullera på gatorna och säger sig vara en "fosterländsk organisation som kämpar för ett vitt Finland". Gruppen säger sig vara islamkritiska och främlingsfientliga, och ska vara ett medborgargarde som försvarar vita kvinnor från våldsdåd utfört av utlänningar.

Människor som är anslutna till gruppen kommer från Finland, men har också spridit sig till Norge och Sverige, säger källor till DN.

Debatten är stor i hela norden, i Sverige har hashtagen "inteerkvinna" trendat mycket på sociala medier som ett avståndstagande från rasismen.

Nu har den norska polischefen i Finnmark, Morten Daae, uttalat sig om att gruppen bidrar med trygghet.

–– Detta för helt klart några problematiska sidor med sig, och det är en gränsdragning mot vad vi traditionellt kallar medborgargarden. Men samtidigt har ju detta en oproblematisk sida, i den meningen att här är det folk som på ett sätt vill bidra till att vi har trygga tätorter och byar runtomkring, säger han till NRK.

De patrullerar på gator med svarta kläder med gruppens namn på ryggen, och har hävdat att polisen uppskattar deras instats.

Men bortsett från Morten Daaes uttalande så har flera poliser tagit avstånd från vad allt gruppen står för, skriver Aftonbladet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Chef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.