Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen trodde att 8-åriga Monika tagit sitt eget liv – de hade fel

- 05/11/2016, 13:35
Åttaårige Monika hittades livlös i hemmet.
1 av 5

Åttaårige Monika hittades livlös i hemmet.

Faksimil TV2

Polisen trodde att hon tagit sitt eget liv.
2 av 5

Polisen trodde att hon tagit sitt eget liv.

Faksimil NRK

Men det visade sig inte stämma.
3 av 5

Men det visade sig inte stämma.

Faksimil TV2

Hennes mamma fick kämpa i flera år för rättvisan.
4 av 5

Hennes mamma fick kämpa i flera år för rättvisan.

Faksimil TV2

Och mammans ex fälldes.
5 av 5

Och mammans ex fälldes.

Faksimil NRK

Nästan fem år efter att åttaåriga Monika hittades död så visade det sig att det inte alls rörde sig om ett självmord.

För fem år sen kom Kristina Sviglinskaja hem till en syn som fullkomligen raserade hennes värld. I huset i norska Bergen hängde hennes älskade åttaåriga dotter Monika i dörrhandtaget i entrén.

Polisens teori blev klar efter en ganska kort stund. Den unga flickan hade tagit livet av sig. Men mamman var helt säker på att det inte alls stämde. I tre år fick hon kämpa för att få fallet öppnat igen. Nu har det kommit fram att en hemlig norsk miljonär stöttat henne med pengar för att hjälpa till, rapporterar norska VG.

Faksimil TV2

När fallet undersöktes igen hittades flera frågetecken. Det ledde till att Kristinas ex Donatas Lukosevicius blev anhållen och sedan åtalad för att ha strypt den lilla flickan till döds med bältet som hittades runt hennes hals. En månad innan hade paret gjort slut med varandra.

Den åttaårige flickan hade varit sjuk på morgonen den 14 november 2011 och var därför hemma ensam från skolan när mamman var på jobbet. På morgonen hade mamman sju missade samtal från Monika. När Kristina såg de missade samtalen ringde hon snabbt tillbaka – utan svar.

Därför skyndade hon tillbaks hem och det var svårt att komma in i dörren. Glaset vid dörren var trasigt och mamman började ropa: "Monika! Monika". Sedan hittade hon åttaåringen upphängd i ett bälte. Livlös. Kall.

Faksimil TV2

I lägenheten hittades en yxa och mängder av krossat glas.

Efter att fallet till slut öppnades på nytt så hittade man DNA-bevis på åttaåringens hals från den nu fängslade Donatas Lukosevicius. Hans dom kom nästan fem år efter det tragiska mordet. 18 år i fängelse och 250 000 norska kronor som gick direkt till Kristina.

Faksimil NRK. Den nu fängslade mannen.

Mångmiljonären Berge Gerdt Larsen bidrog med mycket pengar för att bland annat anlita en privatdetektiv. Det har nu bekräftats av detektiven Ola Thune och advokaten Stig Nilsen. Egentligen hade han ingenting att vinna på saken. Han ville helt enkelt bara hjälpa till.

Privatdetektiven skriver i sin nyutkomna bok att "miljonären ofta donerade pengar till goda saker, men han ville aldrig avslöja det för någon. Kanske passade det inte ihop med hans affärsverksamhet". Han själv vill inte kommentera någonting, skriver BT.

Händelsen skakade om hela Norge och går ofta under benämningen "Monika-saken".

Läs också om 12-åriga Paul som mördade sin kompis styvpappa – eller om den 11-årige eleven som gav sin lärare ett brev som fick honom att ringa polisen. En annan otroligt hemsk historia är när en pappa mördade sin tvååring – för att hon överlevde cancer.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde polisen också straffas för sin miss?