En 25-årig man och en 50-årig man från Göteborgs krogliv står åtalade för bland annat grov våldtäkt på två 16-åriga tjejer.
1 av 6
En 25-årig man och en 50-årig man från Göteborgs krogliv står åtalade för bland annat grov våldtäkt på två 16-åriga tjejer. - Foto: Twitter / Polisen / Google plus
Det var i mars 2012 som de två 16-åriga tjejerna misstänks ha utsatts för grov våldtäkt av de båda männen.
2 av 6
Det var i mars 2012 som de två 16-åriga tjejerna misstänks ha utsatts för grov våldtäkt av de båda männen. - Foto: Polisens förundersökning
Bland annat ska männen ha haft sex med dem både vaginalt och analt.
3 av 6
Bland annat ska männen ha haft sex med dem både vaginalt och analt. - Foto: Polisens förundersökning
Enligt åtalet har tjejerna inte kunna försvara sig eftersom de varit påverkade av både alkohol och droger.
4 av 6
Enligt åtalet har tjejerna inte kunna försvara sig eftersom de varit påverkade av både alkohol och droger. - Foto: Polisens förundersökning
Flera av tjejerna har inte ens varit vakna när de misstänka övergreppen skedde.
5 av 6
Flera av tjejerna har inte ens varit vakna när de misstänka övergreppen skedde. - Foto: Polisens förundersökning
Den äldre mannen står även åtalad för ringa narkotikabrott.
6 av 6
Den äldre mannen står även åtalad för ringa narkotikabrott. - Foto: Polisens förundersökning

16-åriga flickor bjöds på droger av krogprofiler – våldtogs i sömnen

I tur och ordning ska männen ha förgripit sig på de 16-åriga flickorna. De ska även ha fotat och filmat övergreppen. Nu åtalas krogprofilerna.


En 25-årig man och en 50-årig man åtalades i fredags för bland annat grov våldtäkt på två 16-åriga tjejer. Den yngre mannen misstänks dessutom för flera andra brott, bland annat sexuellt tvång, kränkande fotografering och flera andra fall av våldtäkt.

Allt började när en ung kvinna i mars anmälde att hon utsatts för en våldtäkt i Göteborg. Den 25-årige mannen misstänks ha bjudit henne på alkohol och droger – och sedan våldtagit henne.

– Genom att hämta in honom och titta i hans mobiltelefon nystades det upp ytterligare gärningar. Det rörde sig om många tusen filmer och bilder av alla dess slag. Pö om pö har vi hittat bilder och filmer på misstänkta övergrepp, säger åklagare Jim Westerberg till Nyheter24.

På den här adressen ska våldtäkterna ha skett, enligt åtalet. Bildkälla: Polisens förundersökning

Vardagsrum. Polisens förundersökning

Utredningen har tagit nästan åtta månader att genomföra och åtalet är totalt på nära 1400 sidor.

Det var i mars 2012 som de två 16-åriga tjejerna misstänks ha utsatts för grov våldtäkt av de båda männen. Bland annat ska männen ha haft sex med dem både vaginalt och analt. De ska även ha fört in fingrar i deras underliv och analöppningar samt fått de att utföra oralsex.

Enligt åtalet har tjejerna inte kunna försvara sig eftersom de varit påverkade av både alkohol och droger. Flera av tjejerna har inte ens varit vakna när de misstänka övergreppen skedde, enligt åklagaren.

– Gemensamma nämnaren är att när de blivit så påverkade att de inte har kunnat freda sig – då har övergreppen skett. I några fall har de sovit djupt och inte varit medvetna, och i några fall har de gått ut och in i medvetande, säger åklagaren Jim Westerberg.

Ännu en bild från lägenheten. Bildkälla: Polisens förundersökning

Huvudanledningen till att åklagaren bedömer brotten som grova är att det har varit två gärningsmän som begått övergreppen "i tur och ordning", men också att tjejerna bara varit 16 år gamla.

Männen är mer eller mindre kända i Göteborgs krogbransch. 50-åringen har drivit flera krogar, och 25-åringen har synts mycket ute i stadens krogliv.

Den äldre mannen står även åtalad för ringa narkotikabrott.

I samband med en husrannsakan hittades kokain i en necessär. Bildkälla: Polisens förundersökning

50-åringen nekar till brott och säger att tjejerna inte har varit i något utsatt situation vid tillfället.

– Den yngre mannen har inte angett några grunder alls för sina förnekanden under de månader han har suttit häktad, säger Jim Westerberg.

Hur ser du på utsikterna att få männen fällda?

– Jag förväntar mig fällande domar. På väldigt många åtalspunkter är bevisningen mycket stark.

För grov våldtäkt är minimumstraffet fängelse i fyra år, och för våldtäkt är det fängelse i två år.

Rättegången startar i mitten av nästa vecka och kommer att pågå fram till julhelgerna.

Läs också om misstänkte våldtäktsmannen som skrev lista på offer – och vad han ville göra med dem.


/
tal
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde straffen för våldtäkt skärpas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.