Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
325
reaktioner idag

Drogade och våldtog 16-åriga flickor när de sov – nu döms krogprofilerna

Männen är kända i Göteborgs krogbransch. 50-åringen har drivit flera krogar, och 25-åringen har synts mycket ute i stadens krogliv.

En 25-årig man och en 50-årig man från Göteborgs krogliv har dömts för bland annat grov våldtäkt på två 16-åriga tjejer.

Det var i mars 2012 som de två 16-åriga tjejerna misstänks ha utsatts för grov våldtäkt av de båda männen.

Bland hade männen ha haft sex med dem både vaginalt och analt.

Tjejerna har inte kunna försvara sig eftersom de varit påverkade av både alkohol och droger.

En annan bild från lägenheten.

Även knark hittades i lägenheten när polisen sökte igenom den.

I november åtalades en 25-årig man och en 50-årig man, båda mer eller mindre kända i Göteborgs krogliv, för bland annat grov våldtäkt på två 16-åriga tjejer.

Den yngre mannen misstänktes dessutom för flera andra brott, bland annat sexuellt tvång, kränkande fotografering och flera andra fall av våldtäkt.

Idag kom domen.

De båda männen. Bildkälla: Twitter / polisen / Google plus

Den yngre mannen döms till nio års fängelse för flera fall av grov våldtäkt. Den äldre mannen döms till sex års fängelse för att ha våldtagit två 16-åriga tjejer tillsammans med den yngre mannen i mars 2012.

Männen har nekat till brotten.

"Omkring en och en halv timme efter att sällskapet hade anlänt till XX lägenhet, alltså ungefär halv fem på morgonen, förekom sexuella handlingar mellan männen och kvinnorna i ett upplyst sovrum. De sexuella handlingarna filmades av XX", skriver Göteborgs tingsrätt i domen.

Lägenheten där våldtäkterna skedde. Bildkälla: Polisens förundersökning

Vardagsrum. Bildkälla: Polisens förundersökning

Männen hade sex med tjejerna både vaginalt och analt. De förde även in fingrar i deras underliv och analöppningar samt fick de att utföra oralsex.

Tingsrätten bedömer tjejernas berättelser som trovärdiga och lyfter fram filminspelningarna från våldtäkterna som viktig bevisning. Man skriver att tjejerna varit kraftigt berusade. I synnerhet en av dem var helt borta.

"Hon verkar befinna sig i dvala eller har i vart fall en mycket låg medvetandegrad och det är helt verklighetsfrämmande att tolka filmerna av henne som att hon vill medverka i sexuella handlingar", står det i domen.

Ännu en bild från lägenheten. Bildkälla: Polisens förundersökning

"När det gäller omfattningen av de tilltalades sexuella handlingar i målsägandenas hjälplösa tillstånd är det genom målsägandenas uppgifter och filminspelningarna styrkt att handlingarna har innefattat alla de moment som beskrivs i åtalet", skriver tingsrätten i domen.

Att tjejerna har varit i hjälplöst tillstånd är något som åklagare Jim Westerberg menar har skett i flera fall.

– Gemensamma nämnaren är att när de blivit så påverkade att de inte har kunnat freda sig – då har övergreppen skett. I några fall har de sovit djupt och inte varit medvetna, och i några fall har de gått ut och in ur medvetande, sa Jim Westerberg tidigare till Nyheter24.

I samband med en husrannsakan i lägenheten hittades kokain i en necessär. Bildkälla: Polisens förundersökning

Brotten började rullas upp när en ung kvinna i mars anmälde att hon utsatts för en våldtäkt i Göteborg av den 25-årige mannen.

– Genom att hämta in honom och titta i hans mobiltelefon nystades det upp ytterligare gärningar. Det rörde sig om många tusen filmer och bilder av alla dess slag. Pö om pö har vi hittat bilder och filmer på misstänkta övergrepp, sa åklagare Jim Westerberg inför rättegången.

50-åringen har drivit flera krogar i Göteborg, och 25-åringen har synts mycket ute i stadens krogliv.

Borde straffen för våldtäkt skärpas?

Mer:

20-åring höll sin flickvän fången – våldtog henne under flera månader