Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lisa Holms mördare kan stanna i Sverige

Norrtäljeanstalten.
1 av 2

Nerijus Bilevicius kan få flytta till Litauen – eller stanna kvar i Sverige.

Polisen/TT

Nerijus Bilevicius är dömd till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm.
2 av 2

Nerijus Bilevicius är dömd till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm.

Polisen

Nyheter | 10/08/2017 11:41

Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius har tidigare bett om att bli flyttad till hemlandet Litauen. Nu kan han ångra sig.

Tidigare har Lisa Holms dömde mördare Nerijus Bilevicius blivit beviljad att få förflyttas till hemlandet Litauen. Nu kan det komma att ändra sig.

På fredagen den här veckan kommer hans advokat Björn Hurtig att lämna in ett yttrande om huruvida han vill genomföra flytten. Anledningen till att det blir "mer omständigt" är för att en tidigare dom från Europadomstolen pekar på att livstidsdömdas rättigheter kränks i Litauen, skriver GT.

Anledningen är för att man inte, som i Sverige, kan få sitt straff tidsbestämt i Litauen.

 – Vi har fått en dom från Europadomstolen som redovisar där man säger att i Litauen kränks livstidsdömda fångars mänskliga rättigheter på så sätt att man endast kan få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff genom amnesti, genom att parlamentet eller presidenten benådar någon. Och det sker i princip aldrig, säger Björn Hurtig till GT.

Det återstår att se om Bilevicius vill genomföra flytten till hemlandet – eller inte. Han dömdes i juni 2015 av hovrätten till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Lisa Holm i Kinnekulle.

Läs också om skräckfängelset som Bilevicius kan hamna i – och som kan innebära döden.

TV: Så mycket tjänar Sveriges värsta mördare i fängelset – helt skattefritt