Förhandlingsledaren Marianne Hernæs möter media om SAS-förhandlingarna utanför Näringslivets hus i Stockholm.
Förhandlingsledaren Marianne Hernæs möter media om SAS-förhandlingarna utanför Näringslivets hus i Stockholm. - Foto: TT

Fortsatt strejkrisk – förhandlingar pausas

Trots ännu en natt med intensiva förhandlingar lyckades SAS, medlarna och pilotfacken inte nå en överenskommelse nog till tidsfristen.Medlingen förlängs åter igen, nu till måndag klockan 12.Vi står fortsatt väldigt långt ifrån varandra, säger SAS förhandlingschef Marianne Hernæs.


Fakta: Inställda flyg om strejken bryter ut

Om strejken bryter ut på måndag kommer de plan som körs av cirka 900 SAS-anställda piloter att ställas in. Det handlar om mellan 200 och 250 plan dagligen, upp mot 30 000 passagerare berörs.

SAS uppger att information om inställda plan har lagts ut på bolagets hemsida, de markeras "Sannolikt inställt om strejken inträffar".

SAS erbjuder ombokning av flygningar som kan komma att påverkas.

Källa: SAS

Både SAS och pilotfacken är trötta efter att ha förhandlat långt in på småtimmarna.

Parterna kommer att ta en paus under lördagen, vila upp sig och återuppta medlingen tidigt på söndagen, uppger Roger Klokset, ledare för fackföreningen Norske SAS-flygeres forening (NSF).

Varken pilotfacken, SAS eller medlarna går in på vilka delar de är överens i än så länge. De är dock alla överens om att de behöver sova.

— Vi möts igen i morgon. Nu ska jag hem och sova, jag har inte sovit på många timmar, säger Keld Bækkelund Hansen, ledare för fackförbundet Dansk Metal, när han mötte pressuppbådet utanför Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm efter det att den tidigare tidsfristen löpt ut klockan 11 på lördagen.

Månadslånga förhandlingar

Förhandlingarna har pågått i månader. Vid 01-tiden natten mot lördag förlängdes tidsfristen en tredje gång, till klockan 11 på förmiddagen. Efter att ha förhandlat hela natten är de fortfarande inte klara och nu skjuts det alltså upp igen.

Enligt den norska riksmedlaren Mats Wilhelm Ruland har parterna suttit tillsammans och pratat med varandra under natten.

Vissa framsteg ska ha gjorts under natten, enligt Marianne Hernæs.

— Men vi står fortsatt väldigt långt ifrån varandra, säger Hernæs.

Enligt Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, har stämningen i förhandlingsrummet varit god under de senaste timmarna trots att norska och svenska pilotfacken riktade hård kritik mot SAS på fredagen.

Då satte man från norskt håll hård press på flygbolaget när det norska pilotfacket hotade med att driva företaget i konkurs.

Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk pilotförening hoppas och tror att parterna kommer att komma överens.

— Trots att det är svåra frågor så har vi respekt för varandra och försöker lösa frågorna så gott vi kan, säger Lindgren men understryker att:

— Företag som inte respekterar den svenska modellen och de lagar och de avtal vi har ingått, de ska inte förekomma på svensk arbetsmarknad.

Vill hålla tempot uppe

Alla tre fackförbund, det svenska, norska och danska, är överens och agerar som en part, säger Martin Lindgren.

Nu måste en överenskommelse nås senast måndag klockan 12, annars finns det risk för att piloterna går ut i strejk.

Om detta kommer att vara den sista tidsfristen som sätts innan strejkhotet blir verklighet vill pilotfacken inte svara på.

— Vi kan inte kommentera medlingen men vi värderar att den frist som har satts nu ska räcka. Vi vill också hålla tempot uppe och kunna nå en lösning, det är vi skyldiga alla passagerare som går och väntar. Det är också därför som vi inte sätter tidsfristerna för långt fram, säger Roger Klokset.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.