Det oljeeldade Karlshamnsverket i drift. Arkivbild.
Det oljeeldade Karlshamnsverket i drift. Arkivbild. - Foto: TT

Nytt prisrekord – kraftverket i Karlshamn i gång

Ett nytt alla tiders prisrekord på el kommer att sättas under onsdagen i Sydsverige. Enligt elbörsen Nordpool kommer en kilowattimme att kosta 5:70 kronor. Ovanpå det tillkommer elbolagens påslag och skatter.


Fakta: Karlshamnsverket

Karlshamnsverket är ett oljeeldat topp- och reservkraftverk och ligger i Karlshamn i södra Sverige, där kapacitetsbehovet är högre än i andra delar av landet. Verket utgör produktionsdelen i den så kallade effektreserven, som upphandlas av Svenska kraftnät för vintern.

Effektreserven finns även som en beredskap eller stöd om det uppstår elbrist i Sverige. Karlshamnsverket kan gå från beredskap till produktion på två timmar.

Den totala effekten ligger på 662 MW.

Källa: Uniper

I spåren av de rekordhöga elpriserna i Sydsverige har ägaren Uniper dragit i gång det oljeeldade Karlshamnsverket.

Verket förbränner 70 000 liter olja i timmen och har varit i gång en vecka, skriver Aftonbladet.

— Vi har kört ganska regelbundet den senaste veckan. Det har att göra med den effektsituation som vi har i södra Sverige i dag, säger presschef Torbjörn Larsson till tidningen.

Staffan Engström är enhetschef på Svenska kraftnät. Enligt honom råder det ingen effektbrist i Sverige just nu.

— All efterfrågan som önskas från marknaden tillgodoses. Så en brist är det inte just nu, men däremot så ser vi väldigt höga priser.

Elpriset i södra Sverige påverkas bland annat av en hög efterfrågan på el i andra länder, enligt Engström.

— Prisbilden har ändrats i Nordeuropa där det, utifrån en gasbristsituation, har blivit ett minskat utbud.

Även väder och vind har betydelse för elpriset.

— Är det en mindre blåsig dag, till exempel, så kommer det att påverka priset för då blir det mindre tillgång även om efterfrågan är lika stor.

Det tidigare prisrekordet i södra Sverige, elområde 4, sattes för en vecka sedan, 4:47 kronor. De senaste två veckorna har priset dragit iväg ordentligt igen, främst i Sveriges södra halva, efter en viss lättnad tidigare under sommaren. Ytterligare stigande gaspriser drar upp elpriset på kontinenten. Samtidigt har det varit svaga vindar i det högtrycksväder som råder.

Priskontrasten till norra Sverige är enorm. I elområde 1, norra Norrland, kostar elen under onsdagen fem öre per kilowattimme.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.