Östra Kina har drabbats av en värmebölja som inte bara påverkar människor utan även djur som hönor. Bilden från en tidigare värmebölja 2013 där värmen gjorde det möjligt att steka ägg på gatubrunnar. Arkivbild.
Östra Kina har drabbats av en värmebölja som inte bara påverkar människor utan även djur som hönor. Bilden från en tidigare värmebölja 2013 där värmen gjorde det möjligt att steka ägg på gatubrunnar. Arkivbild. - Foto: TT

Värmebölja får kinesiska hönor att äggstrejka

Miljoner invånare i sydvästra Kina drabbas av strömavbrott till följd av en kraftig värmebölja. I östra Kina har hettan fått hönsen att lägga färre ägg.


Temperaturen i Sichuan-provinsen i sydvästra Kina har klättrat uppåt 40-strecket de senaste dagarna, vilket har lett till en kraftigt ökad användning av luftkonditioneringsanläggningar.

Provinsen är också beroende av el från vattenkraftverk, men hettan har fått vattenmagasin att torka ut. Nivån i många större floder har minskat med 20 till 50 procent till följd av bristen på regn.

Många fabriker har tvingats dra ner på eller stoppa produktionen helt eftersom strömförsörjningen till bostadsområden prioriteras i första hand. Några av världens största batteriproducenter finns i regionen.

Hettan har även drabbat andra provinser i Kina. I Hefei i Anhui i östra delen av landet har de höga temperaturerna fått hönsen att producera färre ägg med allt högre äggpriser som konsekvens.

Hönsen äter helt enkelt mindre och för att motverka problemen har nu flera lantbrukare valt att installera fläktsystem för att få fart på hönornas produktion igen.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!