Ica sparkar 200 personer.
Ica sparkar 200 personer. - Foto: Gorm Kallestad/Fredrik Sandberg/TT

Ica sparkar 200 anställda – för att kunna sänka priserna

Ica Sverige inför ett sparpaket där en miljard om året ska sparas och runt 200 kontorstjänster berörs. Besparingarna ska bland annat möjliggöra lägre priser.


Som skäl för sparpaketet uppger bolaget en utmanande omvärldssituation. Den höga inflationen har gjort kunderna prismedvetna och det har i sin tur satt hård press på både Ica Sverige och de enskilda handlarna.

— Jag tror att det är viktigt att börja med att förstå att både Ica och dagligvaruhandeln, och inte minst konsumenterna, befinner sig i en tuff situation där vi har en rekordhög inflation. Vi har skenande matpriser, elpriser och övriga kostnader, säger Eric Lundberg, vd för Ica Sverige.

Per Strömberg är vd för Ica-gruppen – här är hans svindlande lön

Satsningar på egna märket

Sparpaketet ska bland annat möjliggöra lägre priser och satsningar på Icas egna varumärken. För Eric Lundberg handlar det främst om att stå på kundernas sida.

— I grunden gör vi det här för att verkligen satsa och visa att vi står på kundens sida och vi ska hjälpa handlarna genom en tuff tid. Där har vi ett stort ansvar inom Ica Sverige utifrån den aktör vi är och inte minst det samhällsansvar vi nu tar.

De får sparken från Ica

De tjänster som omfattas av sparpaketet är huvudsakligen tjänstemän, men Eric Lundberg säger att det inte går att utesluta ytterligare besparingar.

— Jag vill vara uppriktig och säga att vi ser det här som en långsiktig satsning där vi kommer att behöva bli mer kostnadseffektiva, så det här är det vi aviserat i ett första steg. Sedan får vi se hur det utvecklas, men det går inte att utesluta att det blir ytterligare effektiviseringar.

TT
/
/
Ica
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.