Elpriset har inte varit så här högt på en lördag på minst ett år. Arkivbild.
Elpriset har inte varit så här högt på en lördag på minst ett år. Arkivbild. - Foto: TT

Rekordhögt elpris på lördagen

I morgon väntar det högsta elpriset på en lördag i södra Sverige sedan elprisområdena infördes.Men det är de här nivåerna vi kommer att få vänja oss vid i vinter, åtminstone under perioder, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin och Metis.


Data från elbörsen Nord Pool visar visserligen att elpriset i elområde 3 och 4 sjunker från dagens 4:45 kronor per kilowattimme till 3:84 kronor på lördag.

Elpriset sjunker alltid på helgerna jämfört med veckorna, men är alltså trots sänkningen rekordhögt – för lördagar.

I elområde 1 och 2, det vill säga de nordligare delarna av landet, landar priset på 2:58 kronor per kilowattimme under morgondagen.

Holtz säger att det kalla vintervädret och hög elanvändning i kombination med höga elpriser på kontinenten bidrar till de höga priserna.

— Det man också kan lägga till vad gäller morgondagen är att Ringhals 3 då kommer att köra på reducerad effekt.

Dessutom tas Sveriges största kärnreaktor, Oskarshamn 3, ur drift tillfälligt för underhåll under 10 dagar från och med fredagen. Ringhals 4 står stilla sedan tidigare.

Ringhals 3 tas i drift igen på söndag, och då tror Christian Holtz att priserna sjunker något.

— Men fram till julledigheten kommer det vara höga priser, säger han.

Han syftar på att kylan ser ut att vara ihållande, svaga vindar ger dåligt med vindkraft och den hydrologiska situationen har försämrats markant under de senaste veckorna.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.