SSABs vd och koncernchef Martin Lindqvist är nöjd med SSAB:s rekordår.
SSABs vd och koncernchef Martin Lindqvist är nöjd med SSAB:s rekordår. - Foto: TT

SSAB redovisar rekordresultat

SSAB gör ett rekordresultat för helåret, och firar med förslag om fet utdelning till aktieägarna.Visst finns det mycket elände i världen nu, men för SSAB går det väldigt bra, säger vd Martin Lindqvist.


Fakta: SSAB i siffror

SSAB redovisar en förlust före skatt på 29 245 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2022. Förlusten beror på en nedskrivning av goodwill under fjärde kvartalet med 33,3 miljarder kronor. Bakgrunden till nedskrivningen anges vara bland annat den ränteuppgång som skett det senaste året men ska enligt bolaget inte påverka kassaflödet.

Resultatet för fjärde kvartalet kan jämföras med vinsten på 6 859 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 3 875 miljoner kronor, enligt Bloombergs sammanställning.

Omsättningen uppgick till 30 138 miljoner kronor, jämfört med 27 337 miljoner kronor ett år tidigare.

För helåret redovisar SSAB intäkter på 128,7 miljarder kronor (96 miljarder för 2021), och ett justerat rörelseresultat på 29,3 miljarder kronor (18,8 miljarder kronor för 2021).

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 8:70 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 5:25 kronor per aktie.

Ståltillverkaren SSAB summerar 2022 som ett rekordår.

— 29,3 miljarder kronor i justerat rörelseresultat, det är det starkaste året i bolagets historia, säger Martin Lindqvist.

Fjärde kvartalet, med ett justerat rörelseresultat på 3,8 miljarder kronor (mot 7 miljarder under samma tid i fjol) bjöd dock på lite motstånd i Europa, berättar han.

— Det tog emot lite i Europa, vi gjorde en liten förlust där.

Stabil efterfrågan

Ändå är han mycket nöjd, läget ser ut att stabiliseras.

— Vi förväntar oss en stabil underliggande efterfrågan.

SSAB har inte några planer på stora personalneddragningar, förklarar han. Verksamheten går för fullt. Däremot görs hela tiden mindre justeringar.

Lindqvist ser att mycket av problemen med transporter och leveranskedjor ser ut att börja lätta.

— Vi ser också att hos våra kunder börjar det lätta upp när det gäller halvledare.

SSAB har kunna höja sina stålpriser sedan inflationen började ta fart i somras, berättar han. Nu anas tecken på att inflationen kan vara väg att plana ut.

SSAB redovisar en förlust för fjärde kvartalet, på grund av en stor goodwillnedskrivning för tidigare förvärv på 33,3 miljarder kronor. En rent redovisningstekniskt engångsåtgärd som inte påverkar kassaflödet, enligt Martin Lindqvist.

Utdelningsfest

SSAB:s aktieägare föreslås nu få en rejäl utdelning på 8:70 kronor per aktie, betydligt högre än de 5:70 kronorna per aktie från i fjol.

— Vår utdelningspolicy säger att vi ska ha en utdelning på mellan 30 och 50 procent. Det här ligger på 40 procent, nu när vi gör ett rekordresultat.

Frågan är hur den feta utdelningen kommer att påverka avtalsrörelsen. LO har skramlat med strejkvapnet om utdelningar, bonusar och ersättningar till ledningar blir större än vad löntagare får.

— Det är viktigt med försiktighet i lönerörelsen så att vi inte hamnar i en inflationsspiral. Men det är svårt att jämföra utdelning med ersättningar, det är inte samma sak.

Han deklarerar också att SSAB:s ledning kommer att få ersättningsökningar i nivå med övrig löntagare i företaget.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

1 timme sedan

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

2 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

2 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

2 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

3 timmar sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.