Humana har överklagat Ivos beslut dra in bolagets tillstånd att få utöva personlig assistans. Arkivbild.
Humana har överklagat Ivos beslut dra in bolagets tillstånd att få utöva personlig assistans. Arkivbild. - Foto: TT

Försäkringskassan stoppar utbetalningar till Humana

Försäkringskassan stoppar alla utbetalningar till assistansbolaget Humana. Pengarna betalas i stället direkt till assistanstagaren.


Försäkringskassan godkänner inte längre Humana Assistans AB som betalningsmottagare. Ersättning för assistans kommer från nu att betalas direkt till de assistansberättigade som anlitar företaget.

Beslutet har fattats efter att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i förra veckan återkallade Humanas tillstånd att bedriva bland annat assistansverksamhet.

Humana kommer nu i stället att fakturera kunderna för utförd assistans, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Får fortsätta tillfälligt

Tidigare på tisdagen meddelade förvaltningsrätten att den beviljar den inhibition som Humana ansökt om, vilket innebär att bolaget får fortsätta bedriva assistansverksamhet tillfälligt.

Det var förra tisdagen som Ivo meddelade att myndigheten beslutat att dra in Humanas tillstånd att bedriva assistansverksamhet. Humana har verksamhet inom personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice och hemtjänst. Enligt Ivos beslut skulle verksamheten avvecklas senast den 10 februari.

Humana överklagade beslutet, och begärde att domstolen skulle fatta ett så kallat inhibitionsbeslut – ett skyndsamt agerande att stoppa det indragna tillståndet i väntan på slutgiltig dom.

Med förvaltningsrättens beviljande kan nu Humana alltså fortsätta sin verksamhet tillfälligt.

Illegal arbetskraft

Ivos beslut att dra in tillståndet baseras bland annat på mängder av återkravsärenden från Försäkringskassan och bolagets bristande ansvar för utländsk arbetskraft. Bland annat ska Humana haft illegal arbetskraft anställd.

Enligt Humana skulle 2 000 brukare och 11 000 assistenter påverkas om tillståndet dras in. För bolaget står också stora belopp på spel om det skulle förlora assistansverksamheten, som står för 35 procent av intäkterna.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.