Nu förändrar Arla mjölkpakten.
Nu förändrar Arla mjölkpakten. - Foto: Martina Holmberg/Fredrik Sandberg/TT

Arla ändrar förpackningarna – så blir nya mjölkpaketet

Arla gör om paketen till mjölk, fil och grädde. Anledningen är de nya EU-reglerna, som kräver att plastkorken måste sitta fast på förpackningen.


I juli 2024 träder EU:s nya direktiv om engångsplast in, vilket bland annat innebär att plastkorkar måste sitta fast på förpackningar med vätska. 

Anledningen till det är att minska nedskräpningen, och öka återvinningen av plast.

Ett företag som var tidiga med korkar som sitter fast var Coca-Cola. Här kan du läsa mer om EU:s nya direktiv om plastkorkar.

Arla ändrar mjölkpaketen 

Nu är det dags för Arla att göra om sina förpackningar enligt de nya direktiven. 

– Vi har laborerat både med att ta bort korkarna helt och hållet och att ha dem kvar, och har landat i att vi kommer att ha kvar korkarna, säger Max Wallenberg, presschef Arla Foods till Nyheter24. 

Det är förpackningarna till mjölk, filmjölk, grädde och en del yoghurt som kommer att få de nya korkarna. Detta trots att det egentligen bara är mjölk som måste ha det, enligt de nya direktiven. 

– Vi förpackar mjölk, filmjölk, grädde och viss yoghurt i samma maskiner. Det skulle inte vara praktiskt genomförbart att ha olika maskiner för det, säger Max Wallenberg. 

De nya paketen kommer ut i butik redan nästa vecka. 

– Exakt hur snabbt det kommer att gå kan jag inte svara på. Övergången sker succesivt under resten av hösten och våren, och vi räknar med att vara helt klara i början av andra kvartalet 2024. 

Max Wallenberg, presschef Arla foods. Foto: Pressbild.
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stort bakslag för Iphone-försäljningen i Kina

Över 800 avrättades i Iran i fjol

Iran avrättade 834 människor under 2023. Det är den högsta siffran sedan 2015, visar en färsk rapport. Under året genomfördes 43 procent fler avrättningar jämfört med 2022.

Morgonens nyheter 5 mars

Här är morgonens nyheter i korthet.

Rekordmånga ringer 112: "Oro i samhället"

Förra året fick SOS Alarm fler samtal till 112 än någonsin tidigare. Trots det lyckades man minska svarstiderna. Vi har en bättre förmåga att hantera det nu, säger Douglas Norström, pressansvarig vid SOS Alarm.

Man anhållen efter sprängning i Stockholm

En man har anhållits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse efter en sprängning i Fagersjö i södra Stockholm på måndagskvällen.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Båstad

"Larm om trafikolycka", skriver polisen på sin hemsida.