Ingen rusning till arbetsförmedlingarna väntas. Arkivbild.
Ingen rusning till arbetsförmedlingarna väntas. Arkivbild. - Foto: Bertil Ericson / TT

Ny prognos: Ljusare jobbmarknad nästa år

Något upp i år, för att sedan vända ner en aning 2025. Så utvecklas arbetslösheten, enligt Arbetsförmedlingens nya prognos.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det är ganska små förändringar som väntas i arbetslösheten. Arbetslösheten stiger i år till 351 000 eller 6,7 procent av arbetskraften, som ett årsgenomsnitt. Det kan jämföras med 334 000 eller 6,4 procent i fjol.

Under 2025 sjunker antalet arbetslösa tillbaka svagt till 347 000, enligt prognosen.

I slutet av april i år var 346 000 personer, eller 6,6 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. Den nivån har legat ganska stadigt sedan årsskiftet.

"Arbetsmarknaden återhämtar sig inte helt under prognosperioden som sträcker sig till 2025. Men i takt med att konjunkturen stärks väntas efterfrågan på arbetskraft öka och arbetslösheten minska", säger Eva Samakovlis, Arbetsförmedlingens analysdirektör, i ett pressmeddelande.

Den svagare trenden i år syns framför allt i att varselnivåerna ligger högre än normalt. Samtidigt är de nyanmälda lediga platserna färre.

Framför allt är de med svag ställning på arbetsmarknaden som har det svårt. Långtidsarbetslösheten bedöms stiga, till uppemot 150 000 personer vid slutet av 2025, enligt Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen släpper sin rapport om jobbutsikterna två gånger per år. Denna gång saknas enkätmaterialet från arbetsgivarna som brukar vara en tung faktor i bedömningen.

TT
/