Under 2021 noterades nytt rekord när det gäller fondsparande. Totalt 195 miljarder kronor nysparades i fonder. Arkivbild.
Under 2021 noterades nytt rekord när det gäller fondsparande. Totalt 195 miljarder kronor nysparades i fonder. Arkivbild. - Foto: TT

Svenskarnas fondförmögenhet sköt i höjden

Svenskarnas fondförmögenhet har vuxit snabbt. År 2010 var den 2 000 miljarder. Vid förra årets utgång uppgick den till 6 951 miljarder. Sparandet ökar kraftigt –förra året var nysparandet hela 195 miljarder kronor – men 71 procent av förmögenhetsökningen förra året var avkastning på redan insatt kapital.


Hur blir fond-året 2022?

Angelica Hanson, förvaltare av AMF Småbolagsfond säger att det kommande året kan bli mer turbulent efter två fantastiska börsår i bagaget.

— Runt 10 procent (avkastning) kanske man kan vänta sig generellt, men det blir nog viktigare att välja bolag. Vissa aktier kan utvecklas väldigt bra medan andra tar stryk, säger hon på en pressträff med Fondbolagens förening.

Ett mellanår

Anders Bruzelius, förvaltare av Tellus Globala Investmentbolag, tror att bolagen kommer att få ökade vinster på kort sikt, men säger att det gäller att hålla koll på sektorrotationen. Om räntorna går upp kan det bli större vinster för bank och finans, men tuffare för exempelvis teknikbolagen.

— Vi ser minskade stödköp i USA och det kommer inte att flöda lika mycket pengar. Men på kort sikt tror vi att vinsttillväxten kommer att fortsätta. Jag väntar mig att det blir ganska många företagsaffärer och en del uppköp. Vi ser också i kristallkulan att det blir en vinsttillväxt som kommer gynna aktiemarknaden, men vi ser också en del bolag som är högt värderade.

Peter Elam Håkansson, förvaltningschef East Capital, säger att det finns en hög direktavkastning på till exempel den ryska marknaden, men att riskpremien just nu är hög på grund av det spända säkerhetsläget. Generellt tror även han på ett mellanår.

— Jag tror att det blir ett mellanår, och det är inte dåligt. Det kommer nog vara ett fortsatt stort intresse för bolag som gynnar hållbarhet runt om i världen.

Långsiktighet för småsparare

Det mest populära fondsparandet förra året var aktiefonder, där den totala nettoinsättningen var närmare 91 miljarder kronor. Det kan jämföras med räntefonder som uppvisade nettoinsättningar på "bara" drygt 21 miljarder.

Indexfonder, som samlar ett tvärsnitt av en aktiemarknad, har också varit populära de senaste åren. Den trenden kan vända om marknaden blir turbulent framöver, tror Bo Pettersson, förvaltare av Tellus Globala Investmentbolag, eftersom man då kan gynnas av en mer aktiv förvaltning.

— Jag tror att man kommer dra ner risk och vara lite mer försiktiga. Det är bra för oss som är aktiva förvaltare.

Vad ska man tänka på som fondsparare?

— Många nya sparare har kommit in, det är viktigt att man fortsätter trumma det här budskapet att långsiktigt sparande är väldigt bra, till exempel månadssparande. De nya aktieägarna har inte sett nedgångar på samma sätt som vi andra har gjort. Det är helt normalt efter sådana uppgångar att det kommer en korrektion, säger Angelica Hansson, på AMF Småbolag.

— Långsiktighet är bra, ta nytta av nedgångarna och fundera över om man ska vikta om sin portfölj, det kan man dra stor nytta av i längden, säger Peter Elam Håkansson, förvaltningschef East Capital.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

3 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.