EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis. Arkivfoto.
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis. Arkivfoto. - Foto: TT

EU tar strid med Kina om Litauen

"Att dra i gång ett WTO-fall är inget vi gör lättvindigt. Men efter upprepade misslyckade försök att lösa den här frågan bilateralt ser vi nu ingen annan utväg än att kräva att WTO drar i gång en förhandling", heter det i ett pressmeddelande från EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis på torsdagsmorgonen.


Fakta: EU:s antipåtryckningsinstrument

EU-kommissionen lade i december 2021 fram ett förslag om ett nytt "antipåtryckningsinstrument" för att kunna möta ekonomiska påtryckningar mot EU eller enskilda EU-länder.

Enligt förslaget ska EU stegvis trappa upp sitt agerande och i tur och ordning utreda, kontakta, förhandla och rådslå innan några skarpa motåtgärder sätts in.

Det nya systemet ska samtidigt göra det enklare att vidta åtgärder då eventuella sanktioner inte behöver tas med enhällighet och klartecken från varje enskilt EU-land. I stället ska "antipåtryckningsinstrumentet" kunna användas direkt, så länge som inte en kvalificerad majoritet av EU-länderna säger nej.

Förslaget behandlas just nu parallellt av EU:s ministerråd och EU-parlamentet.

Bakgrunden är de närmare kontakter som Litauen under fjolåret knöt med Taiwan – vilket snabbt följts av stora problem både ekonomiskt och diplomatiskt i relationen med Kina. Landets ambassad i Peking har tvingats stänga och exporten till Kina har stoppats av byråkratiska skäl, som även drabbat andra europeiska företag som har produkter tillverkade i Litauen.

"Kräver respekt"

Litauen har upprepade gånger bett både EU och övriga EU-länder om hjälp och får nu slutligen gehör.

— Vi värderar vår relation (med Kina) och vill hålla kvar den och fördjupa den. Men i en relation krävs ömsesidig respekt. Vi måste kunna prata om svåra saker, säger Dombrovskis på en extrainsatt presskonferens.

— Vi anser att det som skett i det här fallet är ett brott mot WTO:s regler. Dessutom sätter Kina press på internationella företag att sluta använda produkter tillverkade i Litauen. Låt mig vara tydlig: de här åtgärderna är ett hot mot EU:s inre marknad, säger Dombrovskis.

Nya regler väntar

Han uppmanar samtidigt EU:s medlemsländer och EU-parlamentet att skynda på behandlingen av nya regler som kommissionen föreslagit för att hårdare kunna kontraslå mot liknande påtryckningar utifrån.

— Vi hoppas på snabba framsteg och att lagstiftningsprocessen ska kunna vara klara redan i år, säger Dombrovskis.

Kina kallar i sin tur EU:s agerande på torsdagen för "grundlöst och inkonsekvent".

— Ärendet mellan Kina och Litauen är politiskt, inte ekonomiskt, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesman Zhao Lijian enligt nyhetsbyrån AFP.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.