Tycker du att maten på flyget smakar konstigt? Nej det är inte fel på dig.
1 av 3
Tycker du att maten på flyget smakar konstigt? Nej det är inte fel på dig. - Foto: Montage/TT
Anledningen är att luft – och fukttrycket påverkar våra slemhinnor, och reducerar smaker.
2 av 3
Anledningen är att luft – och fukttrycket påverkar våra slemhinnor, och reducerar smaker. - Foto: TT
Flygköken försöker ta fram recept utifrån denna faktorn. En populär drink ombord är exempelvis Bloody Mary, eftersom passagerarna känner smaken av den.
3 av 3
Flygköken försöker ta fram recept utifrån denna faktorn. En populär drink ombord är exempelvis Bloody Mary, eftersom passagerarna känner smaken av den. - Foto: TT

Nej, det är inte fel på dig: Här är varför maten på flyget smakar konstigt

Brukar du avstå att äta på flyget eftersom maten smakar lite konstigt? Det finns faktiskt en naturlig anledning till det.


Om du tycker att maten på flygplanet smakar konstigt är du inte ensam. Många upplever att särskilt kött, fisk och pasta smakar helt annorlunda när de är uppe i luften, och det har inte med kockarnas kompetens att göra.

– Det påstås av forskare att det är både fukt- och lufttrycket i en flygplanskabin på över 10 000 meters höjd som förändrar dina smaklökar. Därför smakar mat annorlunda i luften än på marken, förklarar Knut Morten Johansen, informatör på SAS, för Klikk.no.

– När man sitter i en hytt med torr luft, börjar slemhinnorna att torka ut. Detta påverkar våra smaksinnen, bekräftar Astrid Mannion, presskontakt för SAS i Norge.

Det påverkar smaken av söt och salt som reduceras med 15 - 30 procent. Även lukten av kryddor minskar. Men surt godis smakar detsamma – om inte mer.

– Allt detta tar vi hänsyn till när vi gör flygmåltider och när vi väljer dryck som serveras ombord på flygplanet, berättade Johansen.

Flygköken försöker anpassa måltiderna så mycket som möjligt efter vilka smaker människor faktiskt känner av mest, så att maten inte upplevs så konstig.

– Drycken Bloody Mary, som innehåller en hel del tomat och selleri, är därför en populär dryck ombord på flygplanet, berättar Johansen till Klikk.no.

Så att maten smakar konstigt var alltså inte en myt, men det finns en hel del andra myter om flygplan – vissa sanna, andra inte. Och om det inte förvånar dig kanske den här upptäckten på en toalett på en svensk flygplats gör det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du maten på flyget?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

21 Feb, 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.