Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: Så här går de populära DNA-testerna till

Det går att se vart du härstammar ifrån.
1 av 3

Det går att se vart du härstammar ifrån.

TT

Det är egentligen bara att skicka iväg till saliv.
2 av 3

Det är egentligen bara att skicka iväg till saliv.

TT

Så går det att se i ens DNA.
3 av 3

Så går det att se i ens DNA.

TT

Nyheter | 19/08/2017 08:24

Det går att se vart du härstammar ifrån genom att skicka iväg ditt DNA för analys. Men hur går det egentligen till?

Nu är det populärare än någonsin att göra DNA-test för att se vartifrån du härstammar. Om du är 50 procent nordisk som du trodde eller om det faktiskt inte alls är så har lockat personer att ta testet.

Nyheter24 pratade med Christina Sagersten, professionell DNA-släktforskare och VD på DNA Academy, för att ta reda på hur det egentligen går till, hur mycket det kostar och framför allt om det verkligen funkar!

Christina berättar att det går till så att en antingen skickar iväg saliv eller en bomullstopps som har skrapats på insidan av kinden på analys.

Sedan jämförs ditt DNA med en referensgrupp bestående av en liten grupp levande referenspersoner från olika folkslag. Du får en fördelning över var i världen du kommer ifrån. Procenten kommer från hur likt ditt DNA är med de här personerna. Till exempel, du är fem procent från Asien för ditt DNA har en fem procentig likhet med de referenspersonerna där ifrån. 

– Det ska nog tas med en ganska stor nypa salt. 

Du kommer, enligt Christina, få olika resultat från varje företag eftersom att de använder sig av olika referenspersoner och att det dessutom kan stå att du härstammar från exempelvis norra Afrika även om du vet att det egentligen är södra Afrika. 

Detta eftersom att företaget då bara har referenspersoner i norra Afrika och du får resultat som visar vad som är närmast. 

Bildkälla: TT

Trots att testerna inte är helt säkra så har de inte gjort de mindre populära. 

– Det finns ett jättestort intresse. På fem år har antal tester som gjorts fördubblats varje år. Nu har det också blivit en kommersiell grej så att priserna har pressats ner och du kan idag få göra testet för bara 700-1000 kronor. 

Men det positiva är, berättar Christina, att uppskattningarna över var i världen du kommer ifrån blir säkrare och säkrare. 

– Ju fler personer som företagen kan fylla sin databas med ju mer precisa kommer resultaten bli.

Det som du, med vissa företag, kan lägga till är att kunna se vilka du är släkt med. Ditt DNA jämförs med personer som redan testat. Alltså ungefär 30 000 i Sverige just nu. Sen får du tillbaka en lista på personer som du är släkt med. 

– De kommer inte säga exakt hur ni är släkt utan det får du räkna ut själv.

Christina berättar att det faktiskt kan bli så att du, som exempel, får reda på att din pappa inte är din biologiska pappa. 

– Det är något att ha i åtanke.

En kan inte låta bli att vilja testa, även om det inte är helt trovärdiga resultat!

Se också videon om att ett resebolag söker svenskar som ska få betalt för att åka jorden runt

Läs också om vad för hemska saker som finns i hamburgare

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vill du testa ditt DNA?