Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Asian flush" – därför blir du röd när du dricker alkohol

- 10/08/2017, 16:06 -

Har du undrat varför du blir röd när du dricker eller om asiater inte tål alkohol? Här förklarar vi hur det egentligen ligger till!

Alcohol flush reaction, även känt som asian flush eller asian glow, är ett tillstånd där en person får vissa symtom av alkohol, berättar specialisten Jan Lillienau. Vanligtvis drabbas människor med ursprung i östasiatiska länder som Kina, Korea och Japan, men även människor med annat ursprung kan drabbas av detta tillstånd. Tillståndet är ärftligt.

Symtom

  • Rödhet i ansikte, hals, nacke och ibland övriga kroppen
  • Huvudvärk
  • Hjärtklappning
  • Illamående
  • Blodtrycksfall


Färgglada drinkarBildkälla: Pexels

Det här händer i kroppen

Vanligtvis bryter kroppen ner alkohol till ämnet acetaldehyd med hjälp av en enzym som kallas alkoholdehydrogenas. Därefter bryts det ner till acetat eller ättiksyra som det kallas i folkmun. Personer med alcohol flush reaction bryter inte ner acetaldehyd på samma sätt vilket resulterar i symtomen ovan. 

Forskning visar att en förhöjd nivå av acetaldehyd ökar risken för att drabbas av cancer. Det finns även olika varianter av alcohol flush reaction. Du kan till exempel vara hyperkänslig mot alkohol, vilket gör att du knappt kan dricka det alls, eller så kan du dricka lite mer innan symtomen kommer. 

AlkoholBildkälla: Pexels

Det finns också personer som har en enzym som bryter ner alkohol jättesnabbt, vilket gör att de inte känner av alkoholruset utan i stället bara drabbas av symtomen. 

Ibland brukar detta tillstånd kallas för ett “inbyggt Antabus” då det händer samma sak i kroppen. Läkemedlet Antabus används i behandling mot alkoholmissbruk.

All information är hämtad från Morgon i P4 Kristianstads intervju med Jan Lillienau, sektionschef för gastrokliniken för Skånes universitetssjukhus, och forskaren Silva Balbos forskning om alkoholmetabolism. 

Har du drabbats av alcohol flush reaction?