Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, förklarar varför "sleep divorce" kan vara bra.
Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, förklarar varför "sleep divorce" kan vara bra. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT och Pexels

Därför kan separata sovrum vara bra för din relation: "En fördel"

Att sova i separata sovrum pekas oftast ut som någonting negativt, men så behöver inte vara fallet – åtminstone inte om du frågar sömnforskaren Christian Benedict.
– Det kan ha en fördel, säger han till Nyheter24.


Att inte dela säng med sin partner och att ha separata sovrum känns kanske främmande för många. För vissa kan det till och med ses som någonting negativt eller tabubelagt.

Men faktum är att det kan vara någonting positivt.

Så kan sömnen störas av att dela säng med en partner

Det hela har, inom sömnforskning, kommit att kallas "sleep divorce" eller, på svenska, sömnskilsmässa. 

Enligt Christian Benedict, universitetslektor i farmakologi vid Uppsala universitet, handlar det om att forskning faktiskt visat att de som har en partner som snarkar eller får andningsuppehåll själva får en störd sömn.

Men det är inte det enda som talar för att det kan vara läge att sova i varsitt rum.

– Det är också så att män och kvinnor har annorlunda sömnbehov. Kvinnor sover i genomsnitt en halvtimme längre. Män är, i genomsnitt, i högre grad nattugglor jämfört med kvinnor, säger Benedict och fortsätter:

Med olika behov är det lätt att man stör varandra när man går och lägger sig på kvällen eller när man kliver upp på morgonen.

Här kan du läsa om den enkla övningen som får dig att somna lättare.

Separata sovrum kan vara bra för relationen

Det kan också vara så att man har olika behov gällande hur man sover: till exempel när det kommer till position, temperatur, antalet kuddar och typ av madrass. 

– Det finns så mycket som kan få en att sova sämre, säger Christian Benedict och frågar samtidigt varför man inte ska sova separat när sömnen är så betydelsefull även för vår relation.

– Sömnen har så många positiva effekter på oss. Du blir mer empatisk, omtänksam, hjälpsam. Du får en längre stubin. Varför vill du då dela säng med någon, i de fall då det stör din sömn?

Samtidigt betonar Benedict att vissa känner en trygghet i att sova med sin partner.

– Alla behöver inte "sleep divorce", men det kan ha en fördel och om man tycker att ens sömn störs av en partner kan det vara bra. 

Läs här om sakerna – maten och beteendet – som du bör undvika innan du går och lägger dig.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

15 Mar, 16:27

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17
Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.