Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

10 saker som händer i kroppen när du slutar med mjölkprodukter

- 15/03/2018, 13:46

Det händer faktiskt en hel del positiva – och negativa – saker i din kropp när du väljer att sluta med mjölkprodukter. Minskad huvudvärk och sämre maghälsa kan vara några. Läs hela listan här!

När du ändrar på vad för mat du stoppar i dig så är det naturligt att kroppen reagerar. Ibland positivt, ibland negativt – och som oftast lite blandat.

Exempelvis så kan du läsa vad som händer i kroppen om du äter morötter varje dag här. Och här kan du läsa vad som händer om du äter avokado varje dag

Låt oss säga att du ska sluta med mejeriprodukter helt. Kanske på grund av laktosintolerans, kanske på grund av IBS – eller så har du beslutat dig för att äta vegansk kost. Vad är det egentligen som händer i kroppen?

Det här händer om du slutar äta och dricka mejeriprodukter
No more milk? Bild: TT/OpenClipart

Det har Frida Harju-Westman, nutritionist för hälsoappen Lifesum, som pratat med Cosmopolitan, svaret på! 

Här är 10 saker som händer i kroppen när du slutar att äta mejeriprodukter:

1. Mindre huvudvärk

En naturlig kemisk ingrediens som ofta återfinns i ost, tyramin, kan för många bidra till migrän och huvudvärk. Faktum är att helt sluta äta ost kan vara en lösning för de besvärliga problemen.

Det finns dock samtidigt en risk med att sluta äta mejeriprodukter som innehåller den viktiga vitaminen B2 – eller riboflavin som den också kallas. En brist på det kan i sin tur också leda till migrän – så se till att ändå få i dig B2 via exemplevis svamp, mandlar och spenat.

2. Du kan bli mindre – eller mer – uppsvälld

Även om du inte regelrätt är laktosintolerant så är ändå 65 procent av världens befolkning känsliga mot mjölk eftersom de då saknar enzymen laktas som bryter ner komjölk. 

Om du därför slutar helt med mejeriprodukter så kan en effekt vara att du känner dig mindre uppsvälld. Även här finns det en brasklapp då du kan känna dig mer uppsvälld vid ett hastigt byte av diet. Så det är med andra ord svårt att veta... 

3. Din maghälsa kan bli sämre

Visserligen kan en icke-animalisk kost bidra till bättre matsmältning – men det behöver inte betyda en bättre maghälsa. I många mejeriprodukter, som kefir eller grekisk yoghurt, finns goda bakterier som hjälper din maghälsa.

Maghälsan kan försämras vid vegansk kost
Ostabil maghälsa kan vara en sidoeffekt. Bild: Pixabay

Om du beslutar dig för att helt sluta med mejeriprodukter borde du få i dig en produkt som ändå har en levande bakteriekultur eller ta kosttillskott med probiotika.

4. Du kan få brist på viktiga näringsämnen

Mejeriprodukter innehåller många viktiga näringsämnen som kalcium och D-vitamin. Om du väljer att bli fri från mejeriprodukter så kan fet fisk en lösning.

Om du däremot vill bli helt fri från animaliska produkter så brukar ofta många sorter av ersättningsmjölk innehålla tillsatta vitaminer och kalcium – exempelvis mandel- eller sojamjölk.

5. Du riskerar att bli sjuk oftare

När du slutar äta mejeriprodukter reagerar ofta ditt immunsystem med att det blir svagare. Det har ofta att göra med brist på vitaminen B12 (som inte ska blandas ihop med B2 som vi nämnde tidigare). 

Med andra ord kan du ofta känna dig sjukare och med en tendens att lättare bli förkyld. Se därför verkligen till att få i dig B12 på annat vis. Antingen via tillsatta vitaminer i mjölkfria produkter – eller via kosttillskott.

6. Din hy känns fräschare

Det är hyfsat välkänt att mejeriprodukter ofta bidrar till igentäppta porer. Det beror på att mjölkprodukter innehåller hormoner som reagera på dina hormoner och som ofta då ökar produktionen av talg i ditt ansikte.

Akne och fyllda porer i ansikte
Kan dålig hy och akne vara ett minne blott? Bild: Pixabay

Sen så är en mjölkfri diet ingen mirakelkur för en fräsch hy. Se fortfarande till att äta en balanserad diet och få dig alla viktiga näringsämnen för att "look flawless".

7. Energin kan öka

En vanlig sak som händer när du slutar äta mejeriprodukter av alla dess slag är också att du måste tänka ett extra varv och planera dina måltider bättre. Vilket ofta bidrar till mycket nyttigare val än bekväma pastarätter eller pizza.

Exempelvis för att fortfarande få i dig kalcium så äter du mer spenat, grönkål och vita bönor. Det kommer i sin tur med en extra bonus – förhöjd energi. 

8. Stabilare humör

Eftersom mejeriprodukter innehåller hormoner som östrogen och progesteron så kan det i kombination med dina egna hormoner skapa en obalans som kan bidra till humörsvängningar. Det kan kraftigt minska om du slutar med mjölkprodukter.

9. Du kan känna abstinens

Din kropp är antagligen väldigt van med mejeriprodukter så när du slutar så kan kroppen ofta känna abstinens efter exempelvis mjölk och ost. Som ett beroende. 

Abstinens tränar med mejeriprodukt
JAG MÅSTE FÅ MIN MELLANFIL! Bild: TT

Det kan till en början exempelvis bidra till svårigheter att somna eller att du känner dig tröttare än vanligt.

10. Avsaknad av protein

Via mejeriprodukter får du i dig mycket protein – som hjälper till att bygga muskler och bidrar till att ditt skelett och organ mår bra. Även om det finns mycket protein i helt vegetariska produkter så måste du verkligen vara vaksam och få i dig rätt mängd.

Några exempel på proteinrika matvaror är mandlar och quinoa.  

Nu kanske du är nyfiken på vad som händer om du äter ägg varje dag – det kan du läsa här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du slutat med mejeriprodukter?