Torsdag 2 Dec
Stockholm

Bilderna visar symptomet: Det här kan hända med tårna vid corona

Bilder-visar-hur-tar-kan-paverkas-av-coronaviruset
Bilder visar hur tår kan påverkas av coronaviruset. Foto: Journal of the American Academy of Dermatology, AP (montage)

Svullna, lila tår kan vara ett symtom på coronaviruset. Nu har forskare kartlagt den underliga hudåkomman – och upptäckt att man kan ha besväret i flera månader.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Redan i våras inkom rapporter om att utslag och svullnad på tår kunde vara ett symtom på coronaviruset. 

Nu vet forskare mer om den underliga hudåkomman, och hur länge det kan hålla i sig. 

Bildkälla: Journal of the American Academy of Dermatology

Symtomet har kommit att bli känt som "covid-tår". Vanligtvis utvecklas det en vecka till fyra veckor från smittotillfället. 

Hudåkomman kännetecknas av just svullnad och en förändring i tårnas färg. Vissa forskare har sett fall som liknar frostknölar, vilket uppstår vid lindrigare kylskador.  

– Det verkar som att vissa subgrupper av patienter som smittas av covid utvecklar inflammation i deras tår, vilket gör tårna röda och svullna, och sedan eventuellt lila, har forskaren Esther Freeman sagt, som jobbar med att kartlägga fenomenet, enligt brittiska Metro.

De flesta tycks uppleva milda symtom där fötterna blir normala igen inom några veckor. Det finns dock fall där personer haft inflammationen i mer än 150 dagar. 

Bildkälla: Journal of the American Academy of Dermatology

Kan finnas okända inflammationer 

Freeman menar att symtomet kan antyda att coronaviruset orsakar inflammationer i delar av kroppen som man ännu inte upptäckt. 

– Huden kan ses som ett fönster till resten av kroppen där inflammation går att se, och det kan antyda att det finns inflammation i andra delar. 

Enligt Freeman finns det troligtvis många fler fall av "covid-tår" än vad forskare vet då inte alla söker hjälp för åkomman, skriver brittiska Metro.

LÄS ÄVEN: 

Psykologens varning efter nya råden: Det här ska du tänka på

Efter corona: Var femte svensk tror inte vi tar i hand igen

Kommentera
Kopiera länk
Dela