USA:s president Joe Biden och statsminister Magdalena Andersson vid presskonferensen efter mötet i Vita huset.
1 av 2
USA:s president Joe Biden och statsminister Magdalena Andersson vid presskonferensen efter mötet i Vita huset. - Foto: TT
Magdalena Andersson och Sauli Niinistö var i Vita huset.
2 av 2
Magdalena Andersson och Sauli Niinistö var i Vita huset. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Joe Biden lovar "totalt" stöd för svensk Natoansökan

USA:s stöd för Sveriges och Finlands Natoansökningar är "helt, totalt och fullkomligt", lovar president Joe Biden i Vita huset – utan att nämna Turkiets invändningar. Statsminister Magdalena Andersson (S) säger att samtal pågår med Ankara för att "reda ut frågetecken".


Fakta: Nato

Nato (North Atlantic treaty organization) är en transatlantisk försvarsallians som grundades år 1949.

Den består i dag av 30 medlemsländer, varav 14 ingick i det forna östblocket. Det senaste landet att ansluta sig var Nordmakedonien som blev medlem i mars 2020.

Finland och Sverige skulle territoriellt sett bli den mest vidsträckta utvidgningen sedan Turkiet och Grekland blev medlemmar 1952.

Nato skapades i syfte att bevara freden i det nordatlantiska området genom att avskräcka från väpnade angrepp mot alliansens medlemmar.

Kärnan i Nato är den så kallade artikel 5, som slår fast att ett angrepp mot ett Natoland är ett angrepp mot hela alliansen och att alla medlemmar är skyldiga att hjälpa det attackerade landet.

— Det finns ett urstarkt stöd här i Washington för en svensk Natoansökan. Vi har haft väldigt bra samtal här i dag, både i Vita huset och kongressen, konstaterar Magdalena Andersson för svenska journalister utanför Kapitolium.

Bara timmar tidigare stod hon vid president Joe Biden och Finlands president Sauli Niinistös sida i Vita husets rosenträdgård. Detta efter att ha hållit ett historiskt möte med anledning av de båda nordiska ländernas Natoansökningar.

Joe Biden: "Sverige gör Nato starkare"

Joe Biden var entusiastisk när han lovade ospecifikt men starkt stöd under den känsliga ansökningsperioden, innan alla Natostater godkänt de nya medlemmarna.

— Eventuella aggressioner mot Sverige och Finland kommer att bemötas. . . Finland och Sverige gör Nato starkare, inte bara på grund av sin kapacitet utan för att de är starka, starka demokratier, sade Biden efter mötet som hölls i The cabinet room, regeringsrummet.

— Jag ser fram emot att snart kunna kalla Sverige och Finland våra vänner, partner – och Natoallierade.

Biden sade också att hans styre redan på torsdagen, dagen efter att ansökningarna lämnades in, sänt dem vidare till kongressen för godkännande. Enligt bland andra senatens republikanske minoritetsledaren Mitch McConnell kan ett sådant grönt ljus komma redan före kongressens sommaruppehåll i augusti.

Men Nato har 30 medlemsländer och sådana godkännanden måste göras av alla. USA:s president nämnde inte Turkiet vid namn – trots att president Recep Tayyep Erdogan kommit med uttryckliga hot om att stjälpa Sveriges och Finlands ansökningar med sitt veto.

Turkiet riktar hård kritik mot Sverige

Recep Tayyep Erdogan har riktat hård kritik mot framför allt Sverige för att husera vad han kallar terrorister. Den blågula synen på kurdiska organisationer, svensk kritik mot utvecklingen i Turkiet och det vapenembargo som Sverige infört mot landet får honom också att se rött.

Utspelen har dock tolkats som ett försök till kohandel från Turkiets sida.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson håller en pressträff utanför Kapitolium på torsdagen.

Efter sina möten ville Magdalena Andersson inte gå in på huruvida eventuell amerikansk press gentemot Turkiet diskuterats eller om hon själv haft kontakt med Erdogan.

— Först pratar vi bilateralt (med Turkiet) och ser hur saker och ting utvecklar sig. Det finns ett mycket starkt stöd i Nato för att Sverige och Finland blir medlemmar, sade hon.

TT: Finns det eftergifter Sverige är berett att göra för att lösa Turkietkonflikten och vad vill du säga till svenskar som är oroliga för den?

— Vi har ju nu en bilateral diskussion för att reda ut alla eventuella frågetecken som kan finnas från Turkiets sida. De har haft synpunkter inte bara på Sverige utan också på andra länder som redan är andra Natomedlemmar.

"Förnuftigt" Ryssland

TT: Kan du berätta mer om den dialogen?

— Vi berättar mer när vi tror att det är lämpligt för processen.

Statsminister Magdalena Andersson tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö och USA:s president Joe Biden.

Resan till det sommarvarma Washington DC var Magdalena Anderssons första som statsminister. Efter träffen i Vita huset åkte hon och Sauli Niinistö vidare till kongressen där de bland annat träffade representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi. De mötte också senatens demokratiske majoritetsledare Charles Schumer och republikanernas Mitch McConnell.

På frågan om amerikanarna preciserat vad försäkringarna om skydd under ansökningsperioden innebär sade statsministern att presidenten talat klarspråk.

— President Biden har varit väldigt tydlig i sina uttalanden, liksom flera av hans kollegor, med att de står vid Sveriges sida under den här perioden. Med det sagt har Ryssland haft ett väldigt förnuftigt agerande i den här situationen och konstaterat att Sverige sedan tidigare står nära Nato.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.